Cine se naste sarac este obisnuit cu saracia si nu-i pare grea, fiindca el nu mai stie o altfel de viata. Dar celui care ajunge sarac dupa ce mai inainte nu era aceluia totdeauna ii vine foarte greu. Cind de la foarte greu ajungi la usor, repede te obisnuiesti. Dar cind de la usor []Cine se naste sarac este obisnuit cu saracia si nu-i pare grea, fiindca el nu mai stie o altfel de viata. Dar celui care ajunge sarac dupa ce mai inainte nu era aceluia totdeauna ii vine foarte greu. Cind de la foarte greu ajungi la usor, repede te obisnuiesti. Dar cind de la usor ajungi la greu, putini sint cei care nu-si pierd bunul cumpat. Si totusi prin cutremuratoarea Lui pilda, Domnul Iisus Hristos, Mintuitorul nostru si Fiul Imparatului Vesniciilor (1 Tim.1,17) ne sta si ne va sta pe totdeauna in fata tuturor, ca acela care are cu adevarat nasterea de Sus, nu poate fi zdrobit de nici o incercare. Ci oricit de jos ar fi sa cada el se ridica totdeauna cintind: vreau linga Dumnezeu sa fiu mereu, oricit ar fi de greu necazul meuViata noastra este nu in mina noastra, nu in mina altora, nu in mina sortii ci in mina lui Dumnezeu. Cei care cred ca viata noastra este in miinile lor, sint si ei in miinile lui Dumnezeu. Iar soarta noastra nu-i in miinile noastre, nici noi in miinile ei. Si noi si soarta noastra sintem in miinile lui Dumnezeu. Nu soarta sau destinul face ce vrea. Nici intimplarea si nici neprevazutul nu fac ce vor. Si ele sint toate in miinile lui Dumnezeu. Soarta sau intimplarea fac numai ceea ce le trimite Dumnezeu sa faca. Neprevazutul este numai o unealta prin care Dumnezeu Isi aduce la indeplinire pe pamint hotaririle Sale(Fap.

Ap.4,28; Psalm 139,16).

Patruns fiind de aceasta incredintare, tinarul credincios stie ca nici o intimplare nu este intimplatoare ci ca toate lucreaza impreuna spre binele celor ce Il iubesc pe Dumnezeu(Rom.8,28). Ca totul este gol si descoperit inaintea Aceluia cu care avem de-a face(Evrei 4,13). Si ca niciodata nu va fi ingaduit sa fim incercati peste puterile noastre(1 Cor.10,13).

De aceea chiar daca vin in viata lui incercari foarte grele nu se sperie, nu se descurajeaza si nu inceteaza lupta lui pentru Hristos. Bogatia il ajuta, saracia nu-l impiedica. Belsugul nu-l ingimfa, lipsa nu-l zdrobeste. Cind le are stie ca nu sint ale lui, cind i s-au luat stie ca nu erau, sint parere.

Ce minunati erau bogatii carora sf. Pavel le scria: ati primit cu bucurie rapirea averilor voastre, ca unii care stiti ca aveti in ceruri o avutie nespus mai buna care dainuieste(Evrei 10,34).

Si ce minunati erau saracii despre care tot el scrie: In mijlocul multor necazuri, bucuria lor peste masura de mare si saracia lor lucie, a dat nastere la un belsug de darnicie din partea lor Va marturisesc ca au facut dupa puterile lor Au facut mai mult decit nadajduisem(2 Cor.8,1-5).

Iata ce poate face dragostea de Hristos si de frati. Cind este vorba de darnicie si de jertfa, pe aceste doua numai singura dragostea este in stare sa le faca. Iar cind este in inima cuiva o asa dragoste de Dumnezeu, nu-i belsug si nici saracie sa-l poata opri sau abate de la implinirea ascultarii de voia lui Hristos. Cind Hristos este avutia sufletului tau si tii la El mai mult ca la orice lucru din lumea aceasta, credinta in Cuvintul Lui adevarat iti este o siguranta atit de mare ca nu te mai poate clinti nimic. Hristos Insusi devenind Comoara negraita si stralucita a sufletului tau din pierderea tuturor celorlalte, nu te descumpaneste niciodata. Vina chiar orice lipsa, harul Lui iti este totdeauna indeajuns (2 Cor.12,9).

Si ca sa vedeti mai bine, iata o istorioara: Era prin anul 1900 in timpul...