S-a intamplat in 24 aprilie 1990: Primul telescop spatial construit de oameni, Hubble, a fost lansat de naveta spatiala Discovery, si plasat pe orbita la o distanta de 570 de kilometri deasupra Terrei. Rezultat al colaborarii dintre NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA), celebrul telescop a bulversat perceptia asupra Universului dezvaluind intr-un sfert de secol []The post S-a intamplat in 24 aprilie 1990 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 24 aprilie 1990 was first posted on aprilie 24, 2020 at 7:57 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 24 aprilie 1990: Primul telescop spatial construit de oameni, Hubble, a fost lansat de naveta spatiala Discovery, si plasat pe orbita la o distanta de 570 de kilometri deasupra Terrei. Rezultat al colaborarii dintre NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA), celebrul telescop a bulversat perceptia asupra Universului dezvaluind intr-un sfert de secol un milion de imagini uluitoare ale unor galaxii indepartate, planete, asteroizi si comete. Edwin Hubble a fost un astronom american care s-a nascut in 1889 si a trait pana in 1953. A jucat un rol crucial in studierea astronomiei extragalactice si e privit ca unul dintre cei mai influenti cosmologi ai secolului XX. Hubble a demonstrat ca Universul se extinde, potrivit legii care-i poarta numele. De asemenea, Hubble a demonstrat ca multe nebuloase erau de fapt galaxii de dincolo de Calea Lactee.

Hubble a demonstrat ca Universul se extinde dincolo de Calea Lactee. Cu toate acestea, Hubble nu a luat Premiul Nobel, pentru ca acesta nu rasplatea cercetarile stiintifice din astronomie. Lansat pe 24 aprilie 1990, de naveta spatiala Discovery, telescopul Hubble a fost plasat pe o orbita aflata la 570 de kilometri deasupra Terrei. De la conceperea lui in 1946 si pana la lansare, proiectul construirii unui telescop spatial a fost intarziat repetat de probleme tehnice si de buget. In plus, imediat dupa lansarea din 1990 s-a descoperit ca oglinda lui principala suferea de o aberatie de sfericitate, aberatie care compromitea grav capacitatile telescopului. Totusi, dupa o misiune de intretinere din 1993, telescopul a atins calitatile preconizate in proiect, devenind un instrument vital atat pentru astronomie, cat si pentru publicul larg. Incepand din 1993, acest dispozitiv extraordinar a inceput sa transmita imagini uluitoare ale unor supernove.

Printre ele se aflau si fotografii cu exploziile cataclismice marcand moartea unor stele, dar si imagini surprinzatoare cu alte corpuri ceresti. Una dintre fotografiile cele mai emblematice realizate de Hubble este o imagine cu alura biblica, ce prezinta coloane uriase de gaz si praf interstelar, aflate la 6.500 de ani-lumina de Terra, in...