h, ce ticalos mare-i omul! Cand apuca la trai bun si belsug, el uita pe Dumnezeu. S-a-puca de pacate. i a mancat Iacob si s-a saturat si a uitat pe Domnul. Israil s-a ingrasat si a parasit pe Dumnezeu, Ziditorul, si aducea jertfa dracilor (Deut. 32, 15). Cand apuca omul la belsug, in loc sa []h, ce ticalos mare-i omul! Cand apuca la trai bun si belsug, el uita pe Dumnezeu. S-a-puca de pacate. i a mancat Iacob si s-a saturat si a uitat pe Domnul. Israil s-a ingrasat si a parasit pe Dumnezeu, Ziditorul, si aducea jertfa dracilor (Deut. 32, 15). Cand apuca omul la belsug, in loc sa multumeasca lui Dumnezeu, el uita pe Dumnezeu. Prisosul de belsug si indestulare, omul il pre face in pacat.

Prima invatatura ce ne-o dau Sodoma si Gomora aceasta este: i dupa ce vei manca si te vei satura si iti vei zidi case, si dupa ce ti se vor inmulti boii tai si oile tale si banii si toate cate ai, ia aminte sa nu te inalti cu inima si sa uiti pe Domnul Dumnezeul tau (Deut. 8, 12-l5).

Pacatul oamenilor din Sodoma si Gomora era imbui barea; era stricaciunea sufleteasca din cauza belsugului. Pacatul nostru este mai mare decat acesta. Pe viata Mea, zice Domnul, Sodo-ma n-a facut ceea ce voi ati facut (Iezec. 16, 48). i anume ce?Apoi aceea ca Sodoma si Gomora n-au trecut prin focul lipsurilor, greutatilor si necazurilor. Ca, poate de tre ceau, se indreptau. Ei au murit inecandu-se in belsug.

Pe noi insa Domnul ne-a bagat de ani de zile in focul greutatilor, lipsurilor si necazurilor. Ne-a bagat in acest jug ca sa ne indreptam si de rautati sa ne lasam. Pentru ca in mijlocul belsugului, n-ati slujit Domnului Dumnezeu, veti sluji in mijlocul foamei, setei, goliciunii si lipsei de...