O, adevarat si cu totul vrednic de primit este cuvantul care zice: Hristos Iisus a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu. (I Timotei 1, 15) Oamenii toti s-au nascut ca sa fie liberi. Nimeni sa nu apese pe nimeni. Nici unul sa nu robeasca pe nici []O, adevarat si cu totul vrednic de primit este cuvantul care zice: Hristos Iisus a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu. (I Timotei 1, 15)Oamenii toti s-au nascut ca sa fie liberi. Nimeni sa nu apese pe nimeni. Nici unul sa nu robeasca pe nici unul, ci fiecare sa respecte libertatea fiecaruia. Caci toti ne nastem la fel si toti murim la fel.

Dar in veacurile intunecate ale omenirii, cei vinovati au navalit asupra celor nevinovati. i cei mai tari s-au napustit asupra celor mai slabi, jefuindu-i, chinuindu-i si robindu-i. Pentru a le munci lor, pentru a-i imbogati pe ei sau pentru a se distra, chinuindu-i, cum se facea prin circurile romane sau prin casele si mosiile proprietarilor de sclavi.

America de Nord a fost multa vreme locul unde au fost luati si dusi robi mari multimi de oameni nevinovati. i unde, multi ani, acesti oameni tinuti in robie au fost vanduti, chinuiti si, adeseori, omorati in munca si in bataie, mai rau decat animalele.

Dar S-a indurat Dumnezeu si a venit o vreme cand robia acestor oameni s-a sfarsit.

A venit un om al lui Dumnezeu, care a adus legea slobozeniei pentru toti cei ce zacusera vremi indelungate in robia tiranica si ucigasa.

Cand a venit aceasta lege, toti robii au fost eliberatiO, ce mare bucurie a fost atunci cand lanturile robiei au fost rupte, iar cei ce zacusera in ele strigau liberi, cantand si plangand de bucurie.

Dar au fost si unii robi nenorociti pe care stapanul lor tiran ii tinea departe de cei eliberati, ca sa nu auda si ei Vestea cea buna a izbavirii lor din robie. Ca sa nu auda de numele Eliberatorului lor. O, ce nefericita era starea acelora! Erau liberi, dar ei nu stiau aceasta.

Cand, printr-o minune, a ajuns la unul dintre acesti robi nenorociti vestea ca de mult s-a adus o lege a slobozeniei de catre Marele Eliberator al celor robiti si ca si ei sunt liberi, unul dintre ei s-a prabusit,plangand: Liber, si eu n-am stiut! Liber, si eu m-am chinuit aici de-atata timp. Liber, si eu stau rob de-atatia ani la acest stapan tiran si chinuitor O, nenorocitul de mine, de ce n-am stiut eu asta mai demult?!O, fratele meu, si tu, sora mea, care esti inca si tu rob al pacatului! i pe care tiranul stapan al iadului te chinuie de atatia ani! Nici voi n-ati auzit de Iisus Hristos, Marele Eliberator, Care a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi?Nici voi n-ati auzit de Legea Harului, prin care s-a adus Vestea cea Buna a iertarii si a infierii tuturor oamenilor prin Jertfa Ispasitoare a Crucii de pe Golgota? Jertfa pe care a adus-o in locul nostru, al tuturor oamenilor, Iisus Hristos, Fiul si Mielul lui Dumnezeu, Pretul rascumparator al tuturor...