i se stricase pamantul inaintea lui Dumnezeu si se umpluse de nedreptate. i S-a uitat Dumnezeu spre pamant si a vazut ca pamantul era stricat; pentru ca tot omul s-a abatut de la calea sa i a zis Dumnezeu: Pierde-voi de pe fata pamantului pe omul pe care l-am facut, de la om pana la [] i se stricase pamantul inaintea lui Dumnezeu si se umpluse de nedreptate. i S-a uitat Dumnezeu spre pamant si a vazut ca pamantul era stricat; pentru ca tot omul s-a abatut de la calea sa i a zis Dumnezeu: Pierde-voi de pe fata pamantului pe omul pe care l-am facut, de la om pana la dobitoc si de la cele ce se tarasc pe pamant pana la pasarile cerului . Dar Noe a aflat har inaintea Domnului Dumnezeu. Noe era un om drept si fara prihana. El umbla (traia) in legatura cu Dumnezeu. i Noe avea trei feciori: pe Sem, pe Ham si Iafet (Fac. 6, 1-12).

Grozava stricaciune sufleteasca era pe vremea lui Noe! De unde si cum se facuse aceasta stricaciune? Ne spune Biblia si acest lucru. Fiii lui Dumnezeu spune Biblia s-au amestecat cu fetele (si cu fiii) oamenilor si pe urma s-au stricat cu totii (Fac. 6, 4). Urmasii lui Abel s-au amestecat cu urmasii lui Cain cei buni s-au amestecat cu cei rai si pe urma s-au stricat cu totii.

Ah, ce misel mare este diavolul! El a facut lucrul acesta. Incepand din gradina Edenului, Satana a lucrat neincetat sa strice ceea ce a facut Dumnezeu. El a lucrat si lucreaza mereu sa strice, mai ales pe om, faptura cea mai aleasa a lui Dumnezeu. Multe apucaturi si miselii foloseste Satana pentru a-si ajunge acest scop. Apucatura cea mai des folosita e cea de pe vremea lui Noe. Satana amesteca binele cu raul, lumina cu intunericul, neghina cu graul iar din aceasta amestecatura totdeauna castigul e al lui. Domnul a pus un hotar statornic pe vecie intre bine si rau, intre intuneric si lumina, intre oamenii cei duhovnicesti si cei lumesti (Rom. 8 si I Cor. 2, 14). Insa Satana umbla neincetat sa strice acest hotar; sa amestece pe cele sufletesti cu cele lumesti, pe cei buni cu cei rai, stiind bine ca din acest amestec iese seceris bogat pentru imparatia lui.

Asa a stricat Satana si lumea de azi. Crestinatatea de azi e un amestec de lumina cu intuneric e un amestec in care cele lumesti au biruit pe cele sufletesti, duhul lumii a biruit duhul Domnului neghina a coplesit graul. Cei mai multi oameni isi pierd sufletul tocmai pe urma acestui amestec. Fereste-te si pazeste-te, draga cititorule, de aceasta apucatura a Satanei! i ce ne mai spune Biblia despre oamenii din timpul lui Noe? Ne spune ca erau viteji mari, erau oameni uriasi cu nume mare: Uriasi erau pe pamant in zilele acelea, oameni viteji cu nume (Fac. 6, 4).

Se vede din cuvintele acestea ca oamenii de pe atunci erau in plin progres, cum s-ar zice azi. Ce folos insa de acest progres si de vitejia lor, daca viata lor cea sufleteasca era putreda si ii astepta pieirea?Asa sunt si vremurile noastre. Rasuna si in zilele noastre progresul si civilizatia pe toate terenurile. Vitejii mari si vitejii vremurilor noastre: zboara cu trenuri accelerate si automobile, lucreaza cu masini, zboara chiar si prin vazduh. E plina lumea de progres. Insa, vai, acest progres n-ajunge nimic. Viata cea sufleteasca a oamenilor este putreda Lumea e plina de regres sufletesc E plina de cumplitele stricaciuni sufletesti dupa care vor veni osanda si pieirea.

Un singur om credincios traia pe timpul potopului. Acela era Noe. Cine era acest Noe? Un om drept si fara prihana, ne spune Biblia (Fac. 6, 9). N-avea alt nume mare, decat atat. Poate ca era un om batran, sarac si fara nume. In ochii lumii, poate ca n-avea nici o trecere, in schimb avea trecere in ochii Domnului: era alesul Domnului.

Despre Noe spune Biblia ca traia in legatura cu Dumnezeu, era alesul si iubitul Domnului (Fac. 6, 9). Ah, ce mult spun aceste cuvinte! Acesta este inceputul mantuirii noastre sufletesti: legatura cu Dumnezeu. Domnul n-avea cu cine vorbi pe vremea potopului. Cu ajutorul pacatului, diavolul stricase legatura dintre Dumnezeu si oameni. Oamenii nu mai aveau urechi si ochi pentru cele sufletesti (asa e si azi). Era plina lumea de surdo-muti cu sufletul (ca si azi). Singur Noe isi pastrase legatura cu Dumnezeu, isi pastrase credinta. Credinta este un telefon minunat, este un telefon ceresc prin care Domnul vorbeste cu cei credinciosi si le descopere tainele mantuirii sufletesti. Cine a pierdut credinta a...