2. De dragul Tau, Iisuse, Domnul meu, nu m-am dat inapoi de la nici o suferinta si nu am raspuns niciodata cu rau vorbelor rele care mi s-au spus din pricina iubirii mele pentru Tine. Eram prin toate cu inima fericita ca le indur pentru Tine, Preaiubitule Scump, caci toata fiinta mea era a Ta. []2. De dragul Tau, Iisuse, Domnul meu, nu m-am dat inapoi de la nici o suferinta si nu am raspuns niciodata cu rau vorbelor rele care mi s-au spus din pricina iubirii mele pentru Tine.

Eram prin toate cu inima fericita ca le indur pentru Tine, Preaiubitule Scump, caci toata fiinta mea era a Ta.

Precum si Tu erai intru totul al meu cand sufereai pentru mine.3. Vrajmasii Tai loveau in mine, dar ochii mei nu vedeau decat Fata Ta care ma imbarbata sa sufar cu bucurie, pentru a fi vrednic de Tine, de suferinta Ta pentru mine.

Urletele fiarelor se napusteau spre mine dar eu nu auzeam decat glasul Tau dulce care imi soptea: Te iubescPoate sa mi se nimiceasca trupul, pot sa mi se intunece ochii acestia de lut, poate sa-mi piara auzul urechilor acestora sufletul meu cel nou, fiinta mea cea eterna Te va vedea, Te va auzi si Te va simti mereu iubindu-ma. i, cand cea din urma putere a trupului meu se va stinge, sufletul meu va dobandi biruinta iubirii.

O, iubire biruitoare, iubirea mea fericita si vesnica!4. Ce mult ma bucura toate cantarile noi si vechi pe care cu Domnul meu preaiubit le ascult!Recunosc in ele si retraiesc toate clipele fericite sau amare prin care le-am primit, le-am cules si le-am ales una cate una, ca pe niste margaritare albe sau negre, inalte sau adanci, usoare sau grele.

Toate le-am insirat pe firul de aur al dragostei Tale si le impletesc in jurul Crucii Tale, pe care mi-ai aratat cat ma iubesti de mult.

Traian Dorz / Margaritarul ascuns Editura Oastea Domnului Sibiu, 2009