1. O, cat de adesea vedem copiii multor credinciosi ca, indata ce se ridica putin in crestere, nu vor sa mai tina seama nici de respect, nici de rusine,ci, insotindu-se cu neascultarea si cu pacatul prieteniilor rele,se instraineaza de credinta si de pilda parintilor lor.

Nu mai calca la biserica,nici la adunarea frateasca,nici la rugaciune,nici la []1. O, cat de adesea vedem copiii multor credinciosi ca, indata ce se ridica putin in crestere, nu vor sa mai tina seama nici de respect, nici de rusine,ci, insotindu-se cu neascultarea si cu pacatul prieteniilor rele,se instraineaza de credinta si de pilda parintilor lor.

Nu mai calca la biserica,nici la adunarea frateasca,nici la rugaciune,nici la ascultarea indemnurilor sfinte, dar calca tot mai nepasatori si mai indrazneti peste cuvantul parintilor lorsi peste poruncile lui Dumnezeu.

Vai de viata lor si de aici, si din vesnicie!2. Ce bine mai poate urma pentru niste fii neascultatori, din toate aceste umblari rele ale lor? i ce viitor ii mai poate astepta pe astfel de fii care batjocoresc sfintele lucruri pe care ei le cunosc bine din copilaria lor,facandu-se mult mai vinovati decat cei care nu le au cunoscut niciodata?3. Daca in starile si vremurile lor bune, copii rai nu vor sa se indrepte, va avea Domnul grija si bunatate fata de mantuirea lorsi va aduce peste ei loviturile si nuiaua Lui, ca sa-i trezeasca.

Caci in vremea necazurilor lor, multi din acestia au urmat calea fiului pierdut,a fiului celui care numai in ziua cea rea si-a adus aminte de credinciosia si de evlavia casei parintesti, intorcandu-se iarasi la ea (Lc 15, 17)4. Cine isi aduce neincetat aminte cat de scurta este viata sa pe pamantsi cine invata sa-si numere bine nu numai anii, ci si zilele,acela va capata o inima inteleapta (Ps 90, 12),iar inima inteleapta il va calauzi totdeauna spre Dumnezeu.5. Moartea este totdeauna cel mai serios lucru.

Nimeni nu rade in fata mortiisau in preajma ei;nimeni nu priveste la moarte cu neseriozitate, decat cei nebuni6. Fiecare clipa trecuta cu tic-tacul ceasului este o bucatica taiata din viata cea scurta pe care fiecare ne-o avem numai o data aici.

Atunci cum s-o putem privi nepasatori? i cum s-o pierdem in chip usuratic? i cum sa n-o folosim cu grija?7. Rascumparati timpul, spune intelepciunea Domnului (Ef 5, 16);si daca unitatea de masura pentru timp este secunda,atunci fiecare secunda trebuie s-o rascumparam folositor, caci Timpul e Secunda.

Daca esti intelept, ai grija si rascumpara fiecare secunda a ta!8. Fiecare secunda din viata ta rascumpar-o cu grija, caci doar toata viata devine cat o singura Secunda in clipa sfarsitului ei.

E doar ca un sunet scurt (Ps 90, 9).

Ca un abur care se arata putintel si apoi trece (Iac 4, 14).9. Ca o secunda scurta este viata noastra.

Dar de secunda aceasta,de aceasta nimicadepinde toata nesfarsita noastra vesnicieToata!O, de-am sti s-o folosim bine!10. Numai existenta ta este a ta in tot ceea ce te inconjoara!Cu ce umpli tu acest vas scump si unic acum, in secunda cand poti alege pentru vecii vecilor viitorul tau?Ce-ti aduni tu in scurta secunda a trecerii tale pe langa aceste doua izvoare: al Vietii si al Mortii?Din aceste doua gramezi: de aur, a Sfinteniei, si de noroi, a Stricaciunii,ce-ti alegi?11. O, nu te amagi, daca esti tanar, ca mai ai timpTineretea si sanatatea, ca avutia si frumusetea,nu pot fi un zid pe care ingerul naprasnic al mortii sa nu-l darame.

Ia seama la acest avertisment serios: viata ta este doar o...