In Matei, capitolul 22, Mantuitorul spune pilda cu cei chemati la nunta. Acolo, un tata vrednic a pregatit o nunta mare fiului sau. i a facut un cort mare, mare si i a chemat pe toti cei care erau invitati, sa vina la petrecerea aceasta. Veniti, a zis el; toate sunt gata! i a trimis pretutindeni []In Matei, capitolul 22, Mantuitorul spune pilda cu cei chemati la nunta. Acolo, un tata vrednic a pregatit o nunta mare fiului sau. i a facut un cort mare, mare si i a chemat pe toti cei care erau invitati, sa vina la petrecerea aceasta. Veniti, a zis el; toate sunt gata! i a trimis pretutindeni chematori minunati, crainici, sa-i cheme pe toti, pe toti. In primul rand, a trimis la cei mai apropiati. Dar au fost trei categorii de oameni care au refuzat chemarea la nunta.

I Unul a spus: Mi-am cumparat o pereche de boi si trebuie sa-i incerc. Iarta-ma, nu pot veni II Altul a spus: Mi-am sadit o vie, iarta-ma, nu pot veni III Altul a spus: Mi-am luat nevasta. Iarta-ma, te rog, nu pot sa vin .

Acestia trei aceste trei feluri de respingatori ai chemarii lui Dumnezeu erau trei categorii de oameni care, din trei motive, au refuzat sa vina la nunta Mirelui Sfant.

Era vorba despre unul care cumparaEra vorba despre unul care isi sadise o vieEra vorba despre altul, care se casatoriseIata deci trei categorii de oameni si trei motive: comertul, productia, distractia.

Sau: boii, via, nevasta.

Aceste trei motive, aceste trei piedici l-au oprit pe om sa asculte chemarea lui Dumnezeu.

O, cat de multi resping si azi chemarea si invitatia la Nunta Cereasca, la intoarcerea la Dumnezeu, pentru acestea!Ganditi-va pe cati ii opresc functiilePe cati ii opresc treburilePe cati ii opresc distractiile.

Daca ati reusit sa invingeti aceste trei piedici, nimic nu va mai opreste sa veniti la Dumnezeu.

Dar daca va mai retine vreuna din ele, ganditi-va ca, mai presus de toate, e valoarea sufletului. Oricare dintre aceste trei motive pot fi intemeiate, cum a spus cineva:Cartea este necesara,painea este necesara,dar Hristos este cel mai necesar! Treburile noastre sunt intr-adevar importante. Ocupatiile noastre sunt interesante. Dar mai importanta decat orice este mantuirea sufletului nostru. i impotriva acestui lucru n-ar trebui sa fie nici o piedica, pentru ca cu atat mai mult sa ne putem implini mai vrednici, in chip mai luminos si obligatiile noastre fata de familie, si fata de serviciu, si fata de aproapeleCand noi insine am venit la Dumnezeu si am ajuns invatati de El, transformati de El, luminati de El, am devenit niste oameni noi, care, acum cu o constiinta noua, mai profunda, mai curata, mai inalta, sa ne putem face aceste datorii si mult mai frumos. Pentru ca omul credincios, daca este cu adevarat credincios, isi face datoria sa atat de fiu, cat si de sot si de parinte Sau si de vecin, si de frate, si de om Isi face datoria sa in chip mai vrednic, ca pe el nu-l controleaza atat de mult legile din afara sau paza din afara, cat legile lui Dumnezeu din launtrul inimii si prezenta lui Dumnezeu, care il insoteste in orice loc.

De aceea, un credincios trebuie sa fie destoinic pentru orice lucrare buna si trebuie sa fie...