Dragul meu frate, cunosti tu oare pe Dom nul Iisus? Iata o intrebare asupra careia tu trebuie sa te opresti o clipa, sa te gandesti cu toata seriozitatea si sa-ti dai un raspuns hotarat. O, de L-ai cunoaste cu adevarat cata fericire se va revarsa asupra sufletului tau zbuciumat si framantat! tiu si parca te aud []Dragul meu frate, cunosti tu oare pe Dom nul Iisus?Iata o intrebare asupra careia tu trebuie sa te opresti o clipa, sa te gandesti cu toata seriozitatea si sa-ti dai un raspuns hotarat. O, de L-ai cunoaste cu adevarat cata fericire se va revarsa asupra sufletului tau zbuciumat si framantat! tiu si parca te aud spunandu-mi: Desigur ca-L cunosc, ca doar sunt crestin! . O, de-ar fi asa! Dar ia gandeste-te bine, ce fel de cunoastere ai tu? Nu cumva ea este numai o umbra de noapte intunecoasa?Deschizand Cartea lui Dumnezeu, vedem ca nu toti oamenii L-au cunoscut cu adevarat. Cei mai multi au avut o cunoastere cu totul gresita despre Domnul. Chiar din primele clipe ale ve nirii Sale pe pamant, oamenii s-au impartit. Irod imparatul vedea in Iisus pe Acela care ii va lua imparatia, din care cauza s-a turburat si apoi s-a umplut de manie, dandu-se la ucide rea pruncilor (Mt 2, 16-18).

Nicodim, un fruntas al iudeilor, vedea in Domnul Iisus un invatator de la Dumnezeu (In 3, 2; Mt 19, 16).

Femeia samariteanca vedea in Iisus un iudeu oarecare sau cel mult un prooroc (In 4, 8).

Unii dintre oameni vedeau in Domnul Iisus pe unul din prooroci: Ilie sau Ioan Botezatorul (Mt 16, 14), sau chiar pe un altul (In 6, 14). Altii vedeau pe unul din feciorii lui David (Mt 22, 42), pe fiul tamplarului Iosif (Mt 14, 15), iar altii, in frunte cu fariseii, vedeau in Domnul un vrajmas al Legii (In 5, 16), un om pa catos (In 9, 25) si chiar un samaritean care are drac (In 8, 48), din care cauza L-au pri gonit si asuprit, iar in cele din urma, suferin tele Sale au culminat cu rastignirea de pe cruce. Dar nici insisi ucenicii Domnului, cei cari prin gra iul Sfantului Apostol Petru au strigat: Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu (Mt 16, 16), nici ei nu L-au cunoscut deplin, pana la revar sarea Duhului Sfant. i pilda pentru aceasta avem pe cei doi fii ai lui Zevedei, care vad in Domnul Iisus un imparat vremelnic (Mc 10, 37).

Iuda, unul dintre cei doisprezece ucenici, Il vinde pe Domnul pentru 30 de arginti (Mt 26, 14). Iar Petru se leapada de trei ori, cu juramant (Mt 26, 71, 75). In fata unei vorbiri mai adanci (In 6, 60; 6, 66), ca si in fata suferintei, insisi uce nicii Il parasesc (Mt 26, 31, 56).

In drumul spre Emaus, cei doi ucenici vor besc cu Domnul Cel inviat si nu-L cunosc (Lc 24, 13).

Maria Magdalena, stand langa mormantul gol, plange, iar cand Domnul i Se arata inviat, ea isi inchipuie ca-l vede pe gradinar. Nu-L recu noaste pe Iisus (In 20, 11-16).

Femeile mironosite, acelea care traisera mul ta vreme in jurul Domnului Iisus, nici ele nu L-au cunoscut. Venind la mormant in zorii zilei, ele nu se asteptau sa-L vada pe Iisus viu. De aceea, in fata mormantului gol, s-au inspaimantat. Cand ingerul le vesteste ca Hristos a inviat, ele fug ingrozite. Cutremur, frica si spaima ma re a cuprins sufletul lor, incat n-au mai indraznit sa spuna nimanui nimic (Mc 16, 8). Iar cand apostolii aud de la femei ca Iisus a in viat, acest lucru li se pare un basm (Lc 24, 11).

De ce toate acestea? Pentru ca nu L-au cunoscut cu adevarat. Fiecare isi inchi puia despre Iisus cu totul altceva decat ceea ce era El in realitate.

Prin urmare, iata, scum pul meu frate, atatea dovezi care iti arata intr-un chip luminat ca sunt si oameni ba inca printre cei socotiti credinciosi care au despre Domnul Iisus o cunoastere insuficienta sau chiar pe de-a-ntre gul gresita. i atunci, cat de mult trebuie sa te gandesti, sa vezi, nu cumva esti si tu unul dintre aceia care inca nu-L cu nosc pe Domnul? Caci si astazi, ca si atunci, in fata lui Iisus oamenii se impart. Cati nu sunt si astazi care, in fata propovaduirii lui Iisus, nu se umplu de aceeasi manie ca si Irod cel nelegiuit?! (Mt 2, 3; 2, 16; Lc 3, 19). In loc sa se apropie de Iisus cu duhul umilit si inima zdrobita, spre a-si marturisi pacatele cu lacrimile pocaintei, ei se impotrivesc. In loc sa-L primeasca pe Domnul cu smerenie, ei isi im pietresc inimile, agonisindu-si osanda pentru ziua maniei (Rom 2, 6; 2, 8; II Tes 1, 8; Evr 10, 31; Apoc 6, 17). Dar si cati nu sunt prin tre cei ce-si zic ai Domnului, dar care nu-L cunosc, decat ca pe un mare invatat, ca pe un adanc cugetator care a dat lumii o invatatu ra fru moasa si o morala superioara! O, dar a ceasta nu-i de-ajuns! A te opri aici inseamna a nu cunoaste nimic din tot ce este Iisus Domnul!Mai presus de toate, Iisus este ceea ce ne spune Scriptura prin graiul Sfantului Ioan Botezatorul: Mie lul lui Dumnezeu, care ridica pacatul lumii (In 1, 30). Iisus este Fiul lui Dumnezeu, in Care Tatal i-a pus toata Dragostea Sa (Mt 17, 5). El este Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu (Mt 16, 16; In 10, 31). El este Acela care S-a ridicat pe cruce, pentru ca sa ne dobandea sca o mantuire vesnica (In 3, 15). El este Ace la ale Carui maini strapunse de cuie sangereaza pentru tine. El este Acela Care ne-a impacat cu Dumnezeu Tatal prin scumpa Jertfa Sa (II Cor 5, 18-20). El este Acela in Care avem rascum pararea, prin sangele Lui, iertarea pacatelor (Ef 1, 7). O, scump si iubit frate Cunosti tu pe Iisus in acest fel?Ah, daca L-ai cunoaste cu adevarat, ce feri cit vei fi! In sufletul tau...