Ceilalti ucenici i-au zis deci: Am vazut pe Domnul . Dar el le-a raspuns: Daca nu voi vedea in mainile Lui semnul cuielor si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede . Ce usor iti este totul cata vreme ramai credincios intre []Ceilalti ucenici i-au zis deci: Am vazut pe Domnul . Dar el le-a raspuns: Daca nu voi vedea in mainile Lui semnul cuielor si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede . Ce usor iti este totul cata vreme ramai credincios intre frati si ce greu iti devine totul cand nu mai esti cu ei!Ce usor ii fusese lui Toma sa creada si ce fericit spusese si el impreuna cu ceilalti, doar de cateva zile: Acum cunoastem, acum credem! (Ioan 16, 30). i ce greu, si ce cu neputinta ii este acum sa mai creada ca fratii lui!Pana fusese statornic cu fratii,pana nu parasise adunarea sa,pana nu mersese la altii,pana nu ascultase si nu primise parerile straine,ce unitate de ganduri si de simtiri era intre Toma si ceilalti frati ai lui, ucenicii Domnului!Dar iata ca indata ce numai o data s-a dus in alta parte, el nu se mai poate intelege cu ei, ci vine la ei cu o credinta straina, cu o parere dezbinatoare.

Suflete draga, sa nu spui ca a lipsi o data de la adunare, ca a merge doar o data la altii, ca a primi doar una din parerile altora nu este pacat si nu este rau.

Caci iata unde pot duce astfel de cai ispititoare, iata unde l-au dus pe Toma! i nu te bizui apoi pe minuni, ca tu nu esti Toma. Vezi apoi cum Toma ii dispretuieste pe toti fratii lui si se arata plin de ingamfare, increzator numai in eul sau? Daca nu voi vedea eu degetul meu mana mea Parca-i auzi pe unii care spun: Eu nu ascult decat de Domnul, eu nu primesc nimic de la oameni eu nu recunosc decat ce spune Evanghelia i aceasta ascultare este, de fapt, nu de Domnul, nici de Evanghelie, ci de eul lui, de interpretarea pe care o da acest eu totdeauna; eul orb, nenorocit, sarac si gol.

Frate care esti in starea aceasta, s-ar putea ca Domnul sa nu mai faca o minune speciala pentru tine ca sa te incredinteze ca esti gresit. Caci tu ai astazi mai multe exemple de cat erau atunci. i vei pieri in pierzarea ta cum au pierit si pier atat de multi.

Ci mai bine teme-te si vino, apoi ramai statornic si smerit pana la venirea Domnului intre acei intre care te-a numarat de la inceput Hristos.

Adevaratul Trup al lui Hristos are totdeauna semnul cuielor.

Adevarata Biserica a lui Hristos va avea totdeauna semnul jertfei, al patimirii, al suferintelor pentru El.

Ca un crin in mijlocul spinilor este Preaiubita Mea intre fecioare, spune Hristos in Cantarea Cantarilor, capitolul 2, versetul 2 (vezi si I Pt. 4, 13).

Voi ati primit harul nu numai sa credeti, ci sa si patimiti (Filip. 1, 29).

Veti fi urati de toti pentru Numele Meu,veti fi tarati inaintea judecatorilor,veti fi batuti in sinagogi,veti fi inchisi si omorati (Mt. 24, 9-13).

Dar nimeni dintre voi sa nu-si piarda sufletul in aceste necazuri, caci stiti ca la acestea am fost randuiti (I Tes. 3,...