Evanghelia duminicii cu samariteanul milostiv. Am meditat mult la gandurile si adevarurile pe care le-a pus Domnul pentru noi in pilda aceasta. Lasam la o parte pe omul care a vrut sa-L ispiteasca pe Domnul punandu-i intrebarea: ce sa faca pentru ca sa fie mantuit? Domnul i-a adus aminte: Tu stii ce trebuie sa faci, []Evanghelia duminicii cu samariteanul milostiv. Am meditat mult la gandurile si adevarurile pe care le-a pus Domnul pentru noi in pilda aceasta. Lasam la o parte pe omul care a vrut sa-L ispiteasca pe Domnul punandu-i intrebarea: ce sa faca pentru ca sa fie mantuit? Domnul i-a adus aminte: Tu stii ce trebuie sa faci, daca vrei sa faci . i, printre toate, i-a amintit despre Pilda cu samariteanul milostiv, care avea ca scop sa-l invete pe acel om si pe noi toti cat de atenti trebuie sa fim noi nu numai fata de binefacatorul nostru, ci si fata de semenii nostri. Cat de atenti trebuie sa fim noi cu privire la starea noastra sufleteasca, a fiecaruia. i-i vorbeste despre omul care a plecat din Ierusalim si a coborat spre Ierihon, cand ii zice: Un oarecare cobora din Ierusalim spre Ierihon si a cazut intre talhari . In Ierusalim era el. Cum am fost si noi in Ierusalim indata dupa Botezul nostru, cand parintii nostri si parintele nostru ne-a lepadat de satana si ne-a impreunat cu Hristos. In ce Ierusalim eram noi atunci! Daca am fi ramas acolo, nu ne-ar fi pradat niciodata talharii pacatelor. Dar indata dupa aceea, cand am inceput sa cunoastem binele si raul, noi am parasit Ierusalimul, starea cea inalta si curata din copilarie, de langa Domnul, si ne-am coborat spre Ierihonul pacatelor, spre starea cea mai de jos, asa cum coboara lumea intreaga si cum au coborat toti cei intre care eram si noi candva. Sigur ca am cazut intre talharii pacatelor. Sigur ca ne-au doborat pe toti. Sigur ca ne-au chinuit, ne au jefuit si ne au lasat aproape morti. A venit insa Domnul, prin Cuvantul Sau, prin Evanghelia Sa, prin fratii pe care i-a trimis sa ne marturiseasca Cuvantul Sfant sa ne caute pe unde eram pierduti si sa ne ajute sa putem si noi afla iarasi binecuvantarea Samariteanului milostiv. A venit Domnul prin frati, prin adunare, prin Cuvant, printr-o cantare, printr-un indemn sau poate printr-o incercare si ne-a cautat, si ne-a gasit.

Ce fericita a fost clipa cand ne-a gasit Domnul pe noi si noi L-am gasit pe El! Cand ne-a aflat Domnul pe noi si noi L-am intalnit pe El! Cum S-a aplecat El spre ranile noastre! Cum a turnat intai untdelemnul mangaierii, apoi dezinfectantul mustrarilor si al pocaintei pentru relele pe care le facusem si din cauza carora am cazut intre talharii pacatelor!Domnul ne-a izbavit de ei. Pentru ca toti cei care mergeau pe langa noi si ne-au lasat acolo coborau si ei din Ierusalim. Sarmanii cei care coboara nu te pot ajuta niciodata. Numai Samariteanul milostiv [poate], care urca spre Ierusalim, care vine de jos in sus si care-i cauta pe cei cazuti si pierduti, sa-i ridice si sa-i duca iarasi la starea sfanta din care cazusera, la locul de oaspeti, adica in Biserica Domnului, in adunarea Domnului, unde plateste El pentru noi ca sa fim vindecati. Adunarile fratesti sunt ca un spital in care Samariteanul milostiv aduna sufletele bolnave pe care le strange de pe drumurile pacatului si doreste sa le dea vindecarea si mantuirea din nou.

In adunarea noastra sunt fratii iubiti care ne marturisesc noua Cuvantul lui Dumnezeu si in grija carora ne da bunul Samaritean sa ne ajute, ca sa ne vindecam deplin si sa ne putem pastra sanatatea, si sa putem lucra si noi, dupa ce ne am insanatosit, pentru El. In aceasta adunare, Domnul ne-a incredintat acestor ospatari ca intr-un han de calatori (), pana vom ajunge cu totii la starea cea inalta din Ierusalimul ceresc, pana va veni Domnul sa ne caute si sa ne gaseasca acolo unde ne-a asezat El, pentru ca sa ne capatam sanatatea si mantuirea noastra sufleteasca.

Frati preaiubiti si surorile noastre! Noi Ii multumim lui Dumnezeu pentru marele har pe care l-a aratat fata de noi cand ne-a cercetat si ne-a gasit unde eram cazuti, si S-a aplecat spre noi, sa ne aduca si sa ne ridice pe asinul Sau, in mijloacele Lui de transport, si sa ne duca in adunarea unde ne-a incredintat fratilor care poarta grija de sanatatea si de mantuirea noastra pana va veni Domnul. Ramaneti in Casa Domnului, in casa de oaspeti, in hanul Domnului, unde El a trimis ingrijitorii Sai sa ne sfatuiasca, sa...