S-a intamplat in 27 aprilie 1940: A fost infiintat la Auschwitz (numele german al localitatii poloneze Oswiecim, la vest de Cracovia) cel mai mare lagar de exterminare nazist. Cunoscut drept cel mai mare lagar de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a solutiei finale, un element major in []The post S-a intamplat in 27 aprilie 1940 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 27 aprilie 1940 was first posted on aprilie 27, 2020 at 6:01 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com S-a intamplat in 27 aprilie 1940: A fost infiintat la Auschwitz (numele german al localitatii poloneze Oswiecim, la vest de Cracovia) cel mai mare lagar de exterminare nazist. Cunoscut drept cel mai mare lagar de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a solutiei finale, un element major in punerea in practica a Holocaustului; se estimeaza ca cel putin 1,1 milioane de persoane au fost omorate acolo, din care peste 90% au fost evrei. Auschwitz a fost lagarul de concentrare in care sistemul nazist si-a perfectionat tehnicile de ucidere in masa. Organizator al genocidului a fost colonelul Adolf Eichmann, cel care a condus solutia finala adica actiunea de exterminare a mai multor milioane de evrei. Dupa incheierea razboiului, Eichmann s-a ascuns in Argentina. Capturat in cele din urma de catre agentii serviciului secret israelian Mosad, care i-au dat de urma in 1960 la Buenos Aires, fostul militar a fost judecat pentru crime de razboi in cadrul unui proces organizat in Israel (1961). Desigur, Eichmann a incercat sa reduca importanta rolului sau in savarsirea Holocaustului. Mai mult, el insusi s-a considerat o victima: In fond, am fost o unealta la indemana puterii si a unui destin de neinteles , a incercat Eichmann sa se disculpe in fata completului de judecata. Gasit vinovat si condamnat la moarte, Eichmann a fost executat in 1962. Dupa cotropirea Poloniei, armata germana a preluat, sub conducerea ei, cazarmile orasului Oswiecim, transformandu-l in cel mai mare complex de lagare al perioadei naziste. Lagarul de concentrare Auschwitz, la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de Cracovia, a fost infiintat in 1940. Prima mentiune a fondarii unui lagar la Brzezinka, un sat din apropiere de Auschwitz, este conectata cu prima inspectie facuta de Heinrich Himmler la Auschwitz, pe 1 martie 1941. Fostul comandant de la Auschwitz, Rudolf H ss, a consemnat in autobiografia sa ca Himmler a dat o serie de decrete in timpul vizitei sale, vizand extinderea lagarului. Una dintre directivele date de Himmler era si crearea unui lagar pentru 100.000 de prizonieri de razboi . Heinrich Himmler, seful SS, a ordonat infiintarea aici a primului lagar de concentrare la 27 aprilie 1940, iar primul transport de prizonieri politici polonezi a sosit la 14 iunie. Pe durata intregii sale existente, Auschwitz I a fost rezervat prizonierilor politici, in principal polonezi si germani.

In octombrie 1941 au inceput lucrarile la Auschwitz II, sau Birkenau, situat in afara perimetrului satului Brzezinka, din apropiere. Mai tarziu, aici SS a construit un urias complex de lagare de concentrare si de exterminare, care includea cca. 300 de baraci pentru detinutii din lagar: patru mari, asa-numite Badeanstalten (sali de baie), in care prizonierii erau ucisi prin gazare; Leichenkeller (pivnite pentru cadavre), in care erau depozitate cadavrele celor gazati; si Einascherungsofen (cuptoare pentru arderea cadavrelor). Un alt lagar de concentrare (Buna-Monowitz) aproape de satul Dwory, denumit mai tarziu Auschwitz III, a devenit in mai 1942 un lagar de munca fortata care furniza forta de munca pentru uzinele chimice si de fabricare a cauciucului sintetic din apropiere ale concernului IG Farben. In plus, Auschwitz devenise centrul unui complex de 45 de lagare de concentrare mici din regiune, in majoritatea acestora fiind...