Acest neam de demoni cu nimic nu poate iesi, decat numai cu rugaciune si cu post (Marcu 9, 29). Am amintit mai inainte de cazurile grele, cand mijloacele obisnuite nu mai ajung si cel rau nu vrea nicidecum sa cedeze. Dar, daca el nu pleaca, trebuie silit sa plece. Cum? Mantuitorul ne-a aratat aceasta. Odata, []Acest neam de demoni cu nimic nu poate iesi, decat numai cu rugaciune si cu post (Marcu 9, 29).

Am amintit mai inainte de cazurile grele, cand mijloacele obisnuite nu mai ajung si cel rau nu vrea nicidecum sa cedeze. Dar, daca el nu pleaca, trebuie silit sa plece. Cum? Mantuitorul ne-a aratat aceasta.

Odata, pe cand se gasea in fata unui tanar stapanit de un duh necurat pe care ucenicii au incercat sa-l scoata si n-au putut, lucru ce le-a dat de gandit, fiindca nu mai patisera asa ceva, dupa ce Mantuitorul l-a izbavit pe tanar, ucenicii L-au intrebat ganditori: noi de ce n-am putut sa-l scoatem pe el? i Domnul le-a spus atunci: acest neam de demoni nu iese decat cu rugaciune si cu post.

E vorba deci de cazuri de stapaniri vrajmase deosebit de grele, care erau multe atunci si sunt multe si in zilele noastre. Domnul recomanda, in astfel de cazuri, rugaciunea si postul. Doua arme hotaratoare in fata carora nu mai poate sta nici o piedica a nici unui vrajmas. Sunt arme incercate ce-au adus multe izbanzi impotriva vechiului vrajmas.

Vorbind despre post ca arma izbavitoare de vrajmas, Sfantul Ioan Gura de Aur spune undeva:Groaznic este postul, dar nu noua, ci diavolilor Ca de se indraceste cineva, arata-i numai chipul postului si vei vedea ca ramane neclintit si uscat ca o piatra de frica lui, si inca mai vartos cand este impreunat cu sora lui, rugaciunea. Pentru aceasta, zice Hristos: Acest neam cu nimic nu iese, ci numai cu ruga si postul.

Deci cand acestea sunt groaznice vrajmasilor nostri, se cade sa le iubim si nu sa ne temem de dansele. Iar de vom vrea sa ne temem, sa ne temem de betie si de obiceiurile cele multe (si rele), iar nu de post; caci...