In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. Sunt zile cand vestesti Cuvantul lui Dumnezeu doar la patru, cinci suflete de frati si de surori. Doar ieri, alaltaieri, cu o saptamana in urma, am avut vreo mie cinci sute inaintea ochilor. Cu doua saptamani in urma, abia au fost vreo cincizeci de []In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Sunt zile cand vestesti Cuvantul lui Dumnezeu doar la patru, cinci suflete de frati si de surori. Doar ieri, alaltaieri, cu o saptamana in urma, am avut vreo mie cinci sute inaintea ochilor. Cu doua saptamani in urma, abia au fost vreo cincizeci de suflete. Duminica sunt mai multe, peste saptamana, cate opt, cate zece, cate cincisprezece, cate optsprezece, douazeci si cinci, cel mult. i acum, cand vad in fata ochilor mei desi poate jumatate s-au dus dintre fratii care au fost aici totusi, slava lui Dumnezeu ca tot mai sunt vreo saizeci, saptezeci de suflete.

Incerc sa spun si eu cateva cuvinte, desi stiu ca sunteti obositi, satui Cum zice Sfantul Apostol Pavel: O, iata-va satui A ajuns sa zica unor frati credinciosi dintr-o Biserica: O, iata-va satui! i intr-adevar, cei din afara s-ar putea intreba referitor la noi, cei de-aici: Cum? Ce? Atatia de ceasuri intregi? Cu siguranta, oamenii acestia sunt satui. Acestia vin la adunare cine stie pentru ce Au gustat putin! .

Nu vedeti, chiar si cand e vorba de bauturi, unii nu beau deloc, altii gusta jumatate de paharel, altul gusta un pahar intreg, altul nu se mai opreste si tot bea.

Ei, in cele spirituale, din aceia carora le place sa bea continuu sunt asa de putini! Restul se satura repede. N-am adus nimic in lume zice Sfantul Apostol Pavel in Epistola I Timotei 6, 7. i Iov, in 1, 21: Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma intorc in pamant , desi in jurul lui fusesera doar ieri, cu o zi inainte sau cu doua zile inainte, mii de oi, mii de camile si perechi de boi. i totusi acum spune: Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma intorc in pamant .

Iar la Timotei spune: N-am adus nimic in lume si aratat este ca atunci cand trebuie sa plecam nici sa scoatem ceva din ea nu putem .

Dragii mei, in Psalmul 119, 131 citim: Sunt lacom dupa poruncile Tale . i inca ceva, la versetul 150: Ma scarbesc de cei ce isi leapada credinta . Iar in versetul 169 spune asa: Urasc si nu pot sa sufar minciuna . i apoi mai zice: Sa ajunga strigatul meu pana la Tine, Doamne .

Fratilor dragi, ma gandesc la cuvintele: Sunt lacom dupa poruncile Tale . Cati dintre noi avem aceasta boala? Cati dintre noi o avem? Mi-e teama ca prea putini avem aceasta boala, lacomia dupa Cuvantul lui Dumnezeu, dupa felul lui Hristos, dupa Imparatia lui Dumnezeu, dupa viata vesnica, dupa dumnezeiestile Scripturi, dupa dumnezeiestile scrieri, dupa invataturile sfintilor prooroci, apostoli si ale Sfintilor Parinti. De aceea, lacomi dupa aceste lucruri, asa incat sa nu i mai vezi satui niciodata, sunt asa de putini! Poate i-ai putea numara pe degete. i nu stiu daca nu s-ar gata, ca poate nici atatia nu vor fi, cate degete ai la maini; caci n-ai sa gasesti oameni care sa fie intr-adevar lacomi. Vedeti, aici spune asa: Sunt lacom dupa poruncile Tale . Noi suntem lacomi dupa ce? Noi suntem lacomi dupa mancari cat mai bune, cat mai gustoase, cat mai grase. Noi suntem lacomi dupa petreceri. Noi suntem lacomi dupa averi. Noi suntem lacomi dupa case frumoase, dupa mobila cat mai luxoasa. Care de care mai frumoasa.

Ieri, de pilda, mi-au intrat in casa doi oameni care nu au mai fost de cand e lumea Unul mi-era var dulce, dar n-a fost in casa noastra de cel putin 55 de ani n-a fost. Statea undeva intr-o localitate mai departe si a trecut pe la noi, ca mergea la o nunta si s-a bagat si pe la mine. El nu mi-a spus mai nimic. Mi-a spus doar atata ca au ginere, un doctor, la Medias si ca au o casa acolo in sat, unde se gaseste el, o casa care merita vreo patru sute de mii si ca, daca ar fi la Medias, casa asta ar fi vreun milion.

Iata saracii oameni, iata lacomia lacomia fara Dumnezeu. Ei nici nu stiu ce sa vorbeasca, se lauda cu nimicuri, cu fleacuri, cu lucrurile acestea despre care tot asa zicea si imparatul Alexandru Macedon Imparatul acesta a murit la 33 de ani si a fost pus in sicriu cu mainile afara, ca asa a dat el ordin. i a zis ca daca va intreba cineva de ce fost imparatul pus in sicriu cu mainile afara, slugile sa le spune tuturor: Iata un om care nu s-a mai saturat de avutii si de imparatii; pleaca si el cu mainile goale .

Oare de ce nu invatam din patania altuia, sa nu ajungem sa invatam pe propria noastra piele, ca atunci e si foarte tarziu, si foarte greu. Sa invatam din patania altuia cum se darama toate, cum se prabusesc toate. Nu vedem in satele noastre si in orasele noastre atatea gospodarii pustii, atatea case pustii,...