1. Exista lumina trupeasca si exista lumina sufle-teasca dupa cum exista si intuneric la fel. Exista orbi de ochii trupesti, iar acestia sunt neferi-citi. Dar exista orbi de ochii sufletesti iar acestia sunt sigur cei mai nefericiti dintre toti oamenii. 2. Este o mare nenorocire cand un trup nu poate vedea si cunoaste []1. Exista lumina trupeasca si exista lumina sufle-teasca dupa cum exista si intuneric la fel.

Exista orbi de ochii trupesti, iar acestia sunt neferi-citi. Dar exista orbi de ochii sufletesti iar acestia sunt sigur cei mai nefericiti dintre toti oamenii.2. Este o mare nenorocire cand un trup nu poate vedea si cunoaste soarele dar este o si mai mare nenorocire cand un suflet nu-L poate vedea si cunoaste pe Hristos.

Caci pe cat de necesar este soarele pentru trup, de o mie de ori este mai necesar Hristos pentru suflet.3. Soarele trupesc ne da painea si cartea, care ne sunt necesare pentru existenta aceasta trecatoare. Dar Hristos ne da mantuirea, care ne este cea mai necesara nu numai pentru existenta viitoare si vesnica, ci chiar si pentru asta.4. Analfabetismul este una dintre cele mai mari nenorociri ale multor oameni si ale multor neamuri de pe pamant. Fara lumina cartii, intr-adevar, omul traieste si moare intr-un mare intuneric.

Dar si prea multa cunoastere lumeasca iata ca se arata ca o sabie cu doua taisuri. Prea multa invatatura i a dus si ii duce pe multi in altfel de intuneric, in ingamfarea si exagerarea necontrolata care il face pe omul care cunoaste de o mie de ori mai nefericit decat cel necunoscator.5. Mantuitorul nostru Intelept si Smerit a spus odata: Daca ati fi orbi (daca ati fi analfabeti) n-ati avea pacat. Dar fiindca ziceti: vedem, pacatul vostru rama-ne.6. Un om care nu cunoaste nimic, desigur, este ne-fericit si se...