IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului Iubitului nostru cler, cinului monahal si drept-credinciosilor crestini, har, mila si pace de la Dumnezeu Tatal, iar de la noi, parinteasca binecuvantare. Nu va temeti. Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. (Luca 2, 10) Iubiti [] IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al BanatuluiIubitului nostru cler, cinului monahal si drept-credinciosilor crestini, har, mila si pace de la Dumnezeu Tatal, iar de la noi, parinteasca binecuvantare.

Nu va temeti. Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. (Luca 2, 10)Iubiti frati si surori in Domnul,Aceste cuvinte au fost rostite de un inger pastorilor din Betleem, care erau de straja noaptea, imprejurul turmei lor (cf. Luca 2, 8). De unde teama si frica pastorilor care erau oameni pasnici si blanzi, precum turmele lor de oi? Nu venise la ei un talhar sa le faca vreo paguba, venise un inger de Sus, din inaltul cerului si slava Domnului a stralucit imprejurul lor (Luca 2, 9).

Iata care a fost starea acestor pastori la intalnirea cu un inger si la vederea slavei lui Dumnezeu. Nu la Templu se arata slava lui Dumnezeu, ci in camp, pastorilor. Si astfel Pestera din Betleem devine Noul Templu al lui Hristos si tron Ii va fi ieslea.

Pastorii vad alaturi de ingerul care le-a adus vestea Nasterii Mantuitorului multime de oaste cereasca, laudand pe Dumnezeu si zicand: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire! (Luca 2, 14) Aceasta pace adusa de oastea cereasca va cuprinde inimile pastorilor, le va alunga teama si ei se vor indrepta spre Noul Templu, Pestera, unde Il vor afla pe Cel vestit de inger, pe Iisus Hristos Domnul.

Slava lui Dumnezeu nu aduce frica, ci binecuvantare si pace. Slava lui Dumnezeu ii va intari si ei vor fi primii pamanteni care au vazut aievea plinirea profetiilor din Vechiul Testament.

Iata la ce inimi a batut Hristos cand a venit in lume: la inimi smerite ca a Fecioarei Maria si ale pastorilor. Hristos Isi intemeiaza noua Sa Imparatie aici, pe pamant, pe temelia smereniei. Arhanghelul Gavriil ii spune Fecioarei Maria: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu (Luca 1, 30). Raspunsul Preacuratei a fost: Fie mie dupa cuvantul tau! (Luca 1, 38) Atat Preasfanta Fecioara cat si pastorii primesc cele vestite lor si cred in cuvantul ingerului.

Dar cine oare pune inceput smereniei? Insusi Fiul lui Dumnezeu Care coboara pe cel mai umil tron: ieslea din Pestera Betleemului. Ce imparat I-ar fi oferit tronul sau lui Hristos? Niciunul. Celor smeriti a venit Hristos sa le ofere dar: iubirea Sa si un loc in Patria Cereasca.

Pentru Irod cel Mare, Hristos va ramane Negasitul.

Bucurati-va azi toti cei care L-ati gasit in ieslea din Pestera Betleemului pe Fiul lui Dumnezeu Intrupat!Iubiti frati, Parintele Dumitru Staniloae ne-a lasat scrise aceste cuvinte: Prin intruparea Sa ca Om, Hristos ne-a facut accesibila comuniunea cu Sine ca Dumnezeu (Teologie Dogmatica Ortodoxa, vol. 2, pag. 30). Vedem ca in fata unui inger, atat Fecioara Maria cat si pastorii au fost cuprinsi de teama, insa, in fata Fiului lui Dumnezeu, Unul din Sfanta Treime Intrupat, nu le-a fost teama. Nu avem nicio mentiune ca pastorii ar fi fost cuprinsi de teama cand au intrat in Pestera si au vazut Pruncul si pe Mama Lui. De asemenea magii, cand au ajuns la Betleem, s-au inchinat Lui (Matei 2, 11). Iata, prin Intruparea Sa, Hristos face sa dispara teama de Dumnezeu.

Fratilor, sa nu va fie teama de iubirea lui Dumnezeu! Lui Satan si ingerilor lui sa le fie teama de Hristos, nu noua, celor botezati in numele Sfintei Treimi, caci pentru noi a venit Hristos azi in lume: sa ne ridice din robia mortii.

Prin invatatura Sa, Hristos a facut din pescari apostoli si din pagani, mucenici. Veti zice: Din noi ce va face? De vom implini Sfanta Sa Evanghelie, va sa ne faca sfinti pentru Imparatia Cerurilor.

Praznicul de astazi ne pune in fata Intruparea Iubirii lui Dumnezeu si Jertfa Fiului lui Dumnezeu pentru mantuirea noastra.

Iubiti credinciosi,Ingerul le descopera pastorilor...