Sa alergam cu staruinta in alergarea care ne sta inainte (Evr 12, 1) Poporul lui Israel iesise din Egipt si se apropia de Marea Rosie cand iata, Faraon alerga cu toata oastea in urma lui. Infricosat, poporul a inceput sa murmure si sa se tanguie. Domnul a vorbit lui Moise: ce rost au strigatele acestea? []Sa alergam cu staruinta in alergarea care ne sta inainte (Evr 12, 1) Poporul lui Israel iesise din Egipt si se apropia de Marea Rosie cand iata, Faraon alerga cu toata oastea in urma lui. Infricosat, poporul a inceput sa murmure si sa se tanguie. Domnul a vorbit lui Moise: ce rost au strigatele acestea? Spune copiilor lui Israel sa porneasca inainte! (Iesire 14, 15). Desigur, nu se poate tagadui ca primejdia dinapoia lor era foarte mare. Insa nu mai mare decat ajutorul ce era cu ei si mergea inaintea lor. Cel ce-i scosese din Egipt era mai puternic decat toti faraonii si ostile lui ingamfate; si Israel putea sa se increada linistit in Rascumparatorul sau si sa nu se teama de nimic. Asa i-ar fi invatat credinta. Dar ei, plini de ingrijorare, priveau inapoi; de aceea Dumnezeu le spune sa mearga inainte. i noua Dumnezeu ne spune la fel. Pentru poporul Sau El are un singur cuvant: Inainte! Mergeti inainte!Noi suntem aplecati sa privim mereu inapoi. Diavolul ne ispiteste sa ne uitam inapoi si lumea, cu toate glasurile ei, ne cheama sa ne intoarcem inapoi. Domnul insa ne spune si ne indeamna sa mergem inainte. Inapoi am lasat lumea in care nu vrem sa ne mai intoarcem, am lasat un trecut rusinos in care nu vrem sa mai traim, am lasat patimile si pacatele in care nu vrem sa ne mai incurcam.

Inapoi este Egiptul din care am iesit pe totdeauna, de aceea Dumnezeu ne aduce aminte ca nu trebuie sa privim nici inapoi, nici la dreapta, nici la stanga, ci numai inainte.

Privirea inapoi este mare primejdie pentru mantuirea si inaintarea noastra. Privind inapoi cand mergi pe o cale, inseamna sa te poticnesti si sa cazi. Cand treci peste o punte ingusta, privind inapoi inseamna a te prabusi in prapastia de jos.

Vrajmasul sufletelor noastre stie ce inseamna privirea inapoi, de aceea se straduieste sa ne intoarca privirile si gandurile spre ceea ce este in urma. Cati oameni harnici in ogorul Domnului alta data, azi stau fara vlaga si plini de tanguire, nu mai stiu decat sa se planga: Sunt atatea...