Va imbratisez frateste in Hristos Domnul si va urez sa petreceti sfintele sarbatori ale Craciunului, Anului Nou si Bobotezei cu sanatate, pace si bucurii duhovnicesti! NICOLAE din mila lui Dumnezeu Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Statelor Unite ale Americii si Mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Romane a celor doua Americi Iubitului cler si dreptslavitorilor crestini, har, []Va imbratisez frateste in Hristos Domnul si va urez sa petreceti sfintele sarbatori ale Craciunului, Anului Nou si Bobotezei cu sanatate, pace si bucurii duhovnicesti! NICOLAEdin mila lui DumnezeuArhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Statelor Unite ale Americii siMitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Romane a celor doua AmericiIubitului cler si dreptslavitorilor crestini,har, pace si bucurie de la Hristos Domnul, iar de la noi arhiereasca binecuvantare.

Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace,intre oameni bunavoire! (Luca 2, 14).

Preacucernici Parinti, Iubiti Credinciosi,Vestirea ingerilor constituie cea mai potrivita buna vestire pentru a ne impartasi unii altora bucuria si pacea aduse de Nasterea Mantuitorului. Iar aceasta vestire se cuvine ca noi, crestinii, sa o impartasim lumii noastre tulburata de neintelegeri si razboaie intre frati si intre popoare. Coborarea lui Dumnezeu pe pamant, Intruparea Fiului lui Dumnezeu este vestirea care poate intoarce aceasta lume la intelegere, pace si bucurie.

Sf. Evanghelist Luca descrie evenimentul vestirii plina de bucurie a ingerului catre pastori:cand erau ei acolo (la Betleem) s-au implinit zilele ca sa nasca. Si a nascut pe Fiul sau, Cel intai nascut si L-a infasat si L-a culcat in iesle, caci nu mai era loc de gazduire pentru ei. Si in tinutul acela erau pastori, stand pe camp si facand de straja noaptea imprejurul turmei lor. Si iata ingerul Domnului a statut langa ei si slava Domnului a stralucit imprejurul lor si ei s-au infricosat cu frica mare (Luca 2, 6-9). Sfantul Nicolae Velimirovici ne incredinteaza ca mare este slava lui Dumnezeu care straluceste ingerilor si dreptilor; oameni muritori fiind acestia s-au invrednicit sa vada lumina slavei lui Dumnezeu,[1] dupa incredintarea profetului Iezechiel: se vedea un fel de foc, un fel de lumina stralucitoare care il impresura de jur imprejur. Cum este curcubeul pe cer la vreme de ploaie, asa era infatisarea acelei lumini stralucitoare care-l inconjura. Astfel era chipul slavei Domnului. Si cand am vazut eu aceasta, am cazut cu fata la pamant (Iezechiel 1, 27-28). Dar slava lui Dumnezeu care se descopera la nasterea lui Hristos nu este nicidecum prilej de tulburare. Din contra, ingerul Domnului le aduce vestea cea buna a Intruparii Mantuitorului lumii: Nu va temeti. Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare care va fi pentru tot poporul. Ca vi s-a nascut azi Mantuitor, care este Hristos Domnul, in cetatea lui David (Luca 2, 10-11). Arhanghelul o saluta pe Fecioara Maria la Buna Vestire cu inchinarea Bucura-te, ingerul vesteste pastorilor bucurie mare. Cand magii au vazut steaua deasupra pesterii s-au bucurat cu bucurie mare foarte (Matei 2, 10).

Sfantul Grigorie Palama ne lamureste ce este aceasta bucurie mare pentru tot poporul: asculta pana la capat cantarea ingereasca si intelege, deoarece zice: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire! Dumnezeu vine acum in trup daruindu-le oamenilor pacea Sa si impacandu-i cu Tatal cel Preainalt Dar ce inseamna ca bunavoirea lui Dumnezeu este adaugata pacii? Bunavoirea este voia lui Dumnezeu cea bineplacuta de la sine, originara si desavarsita. Dupa cum Dumnezeu i-a numit pe multi fii, dar Unul este Fiul intru care a binevoit (Matei 3, 17), la fel a dat si pacea Lui adesea, dar una este pacea care are cu ea si bunavoirea Lui: cea care prin intruparea Domnului nostru Iisus Hristos a fost data ca desavarsita si neschimbata la tot neamul si la toti cei care o vor.[2]Dupa cum vedem, Sfantul Grigorie ne descopera planul lui Dumnezeu...