Acum fiecare ne intoarcem cum s-au intors ingerasii si pastorii, si magii de la ieslea Domnului Iisus. Ducem noi pe Iisus cu noi? L-am primit noi, L-am aflat noi pe Domnul Iisus? L-am pretuit noi? Il iubim noi pe Domnul? Ca El de aceea a venit, ca noi sa-L primim, [cum spun] toate colinzile noastre. []Acum fiecare ne intoarcem cum s-au intors ingerasii si pastorii, si magii de la ieslea Domnului Iisus. Ducem noi pe Iisus cu noi? L-am primit noi, L-am aflat noi pe Domnul Iisus? L-am pretuit noi? Il iubim noi pe Domnul? Ca El de aceea a venit, ca noi sa-L primim, [cum spun] toate colinzile noastre. Colinzile noastre Minunate sunt mesajele trimise de Dumnezeu prin colinzi. Cele mai vechi cantari ale noastre sunt colinzile. Vin de departe, de foarte departe. Sunt in ele cuvinte pe care nimeni nu le intelege. Lerui-ler nimeni nu stie ce inseamna. Acest cuvant avea o insemnatate candva, dar vine de atat de departe, ca noi nu putem intelege. Aceste colinzi ne aduc noua pe Iisus cel micut, Dragul, Scumpul nostru Mantuitor.

Noi Ii multumim lui Dumnezeu pentru toate aceste sfinte adevaruri care ne-au fost facute cunoscute.

Avem o carte, Minune si Taina , despre Maica Domnului. Acolo sunt cuprinse imne, colinzi, cantece de leagan pentru Iisus micut si cantari de Patimi cu Maica Domnului. E o carte care, cand Dumnezeu va face sa apara, va umple lumea de bucurie. Cei mai mari si mai cunoscatori dintre cei pe care-i avem acuma, parintele Staniloae, acel mare om, de talie universala, pe care inca il are Biserica si crestinatatea noastra, a spus despre cartea aceasta: Niciodata n-am vazut asa ceva. E o carte care va aduce multa bucurie si multa inviorare in crestinismul nostru . i altii, mai departe, au spus aceste lucruri.

Toate acestea ne aduc aminte si cauta sa aduca in preocuparile noastre rolul minunat al Maicii Domnului, dar si pe Iisus, in toata infatisarea dragostei cu care ni L-a trimis noua Dumnezeu pe acest Miel Sfant Care S-a dat pe Sine pentru iertarea si mantuirea noastra.

Sa-I multumim Domnului pentru toate acestea.

Eu, luat de dragoste, am inceput sa deapan atatea ganduri pline de bucurie din inima mea. Poate ca am spus prea mult. E si acesta un defect, ca, atunci cand esti in momente si in imprejurari deosebite si intre suflete iubite, ai avea atat de mult sa-ti descarci si sa-ti versi inima. i suntem acuma intr-un moment deosebit si-ntr-un loc deosebit si bucuriile acestea, cu gandurile acestea frumoase, ne-au ispitit sa tot lungim firul acestei vorbiri. Pentru ca traim impreuna niste momente pe care as vrea sa nu le mai uitam nici unii, niciodata. i macar din multimea acestor ganduri sa pastram cate ceva fiecare pentru noi.

M-as fi bucurat mult si am dorit si am admirat de multe ori pe cei care au facut asa, mai ales pe tinerii nostri daca de fiecare data cand participa undeva, la o intalnire ca aceasta cand Cuvantul lui Dumnezeu se marturiseste si cand mai sunt ganduri inspirate de Duhul lui Dumnezeu pe care n-ar trebui sa le uitam, i-am vedea cu cate un carnetel si cu cate un creion,...