Proorocul Ilie, cand s-a suit pe munte sa descopere pe preotii cei mincinosi ai lui Baal, a turnat peste jertfa de trei ori apa si apoi s-a rugat pentru focul din cer, care s-a pogorat si a aprins jertfa. Aceasta jertfa a inchipuit si inchipuie Taina cea mare a Sfantului Botez. Apa si focul fac []Proorocul Ilie, cand s-a suit pe munte sa descopere pe preotii cei mincinosi ai lui Baal, a turnat peste jertfa de trei ori apa si apoi s-a rugat pentru focul din cer, care s-a pogorat si a aprins jertfa. Aceasta jertfa a inchipuit si inchipuie Taina cea mare a Sfantului Botez. Apa si focul fac si astazi Botezul cel adevarat: apa il spala pe om, si focul Duhului Sfant il aprinde pentru Hristos.

Minunata a fost ivirea lui Ioan Botezatorul in lume! Un om a inceput o predica, o viata noua. Nimeni nu cunostea anume pe acest om si nu stia de unde vine. N-avea nici in imbracamintea, nici in infatisarea lui ceva atragator.

Nu era nici mare invatat si totusi toti iudeii alergau la dansul si se botezau in raul Iordan. Ioan castiga sufletele cu vestea cea buna ca soseste un Mantuitor; castiga sufletele cu caldura si dragostea cu care Il vestea pe acest Mantuitor si chema pe oameni la pocainta, la o schimbare a vietii, la o viata noua.

Ioan castiga suflete prin pilda vietii sale. Insasi viata lui era o predica de infranare si de viata pusa cu totul in slujba Domnului.

Predica si viata lui Ioan arata si azi calea spre Mantuitorul. Ioan e si azi glasul celui ce striga azi, mai tare ca oricand in pustia acestei vieti: Pocaiti-va de pacatele voastre, caci Mantuitorul si darul mantuirii au venit de mult. Ioan e si azi o predica de mustrare azi, mai aspra ca oricand pentru cei care se imbuiba in mancaruri, in petreceri, in falii si betii.

Predica lui Ioan e si azi o pilda ca adevarul crestin trebuie spus fara crutare, asa cum l-a spus el fariseilor si lui Irod-imparatul, chiar cu pretul vietii. Minunate au fost predica lui Ioan si botezul lui, dar totusi predica si botezul lui au fost numai o pregatire pentru Cel Ce a venit sa boteze cu Duh Sfant si cu foc. Acest botez s-a pogorat peste Iisus in raul Iordanului.

Prin darul botezului din raul Iordan, Mantuitorul a spalat pacatul stramosesc si a innoit omenirea prin apa si prin Duh. Acest dar al innoirii si al nasterii din nou a trecut apoi asupra fiecarui om. Prin darul botezului, fiecare om se spala de pacatul stramosesc si se naste a doua oara pentru Imparatia lui Dumnezeu.

Mare taina este Sfantul Botez! Cand se boteaza pruncii, li se unge cu pecetea darului Duhului Sfant fruntea, gura, ochii, urechile, mainile, pieptul si picioarele. Asta inseamna ca cel nascut din nou, prin Taina Botezului, trebuie sa si puna in slujba...