Exista pe pamant harica Imparatie a lui Hristos, care este Biserica, ce se mantuieste in Domnul, obiectul binecuvantarilor lui Dumnezeu si scopul doririi tuturor oamenilor care isi inteleg cu adevarat menirea. Exista si o alta imparatie tot pe pamant imparatia stapanitorului acestui veac, care este cladita si sprijinita pe rautatea celui ce dintru inceput []Exista pe pamant harica Imparatie a lui Hristos, care este Biserica, ce se mantuieste in Domnul, obiectul binecuvantarilor lui Dumnezeu si scopul doririi tuturor oamenilor care isi inteleg cu adevarat menirea.

Exista si o alta imparatie tot pe pamant imparatia stapanitorului acestui veac, care este cladita si sprijinita pe rautatea celui ce dintru inceput a fost vrajmasul mantuirii noastre, care il trage pe om in amagire, in inselare si in pierzare.

Toti cei ce locuim pe pamant suntem, si n-avem cum sa nu fim, sub inraurirea acestor doua imparatii, si ori inclinam catre una, ori inlclinam catre cealalta, ori stam intre ele ca si cand n-am fi hotarati de partea cui sa ne dam si incotro sa inclinam (Sf. Teofan Zavoratul, Raspunsuri la intrebari ale intelectualilor II, p. 22)