Oricat de insetat ai fi tu, suflet credincios, nu te adapa niciodata din apele lumesti si din bauturile poftelor firesti. Oricata trebuinta omeneasca ai avea, rabda mai bine setea si arsita chinuitoare, decat sa-ti stamperi trupul cu otrava pacatului. N-ai drept sa-ti cumperi multumirea trupului cu pretul mantuirii sufletului tau. Vai de cei ce fac []Oricat de insetat ai fi tu, suflet credincios, nu te adapa niciodata din apele lumesti si din bauturile poftelor firesti.

Oricata trebuinta omeneasca ai avea, rabda mai bine setea si arsita chinuitoare, decat sa-ti stamperi trupul cu otrava pacatului.

N-ai drept sa-ti cumperi multumirea trupului cu pretul mantuirii sufletului tau.

Vai de cei ce fac aceasta. Caci nu o castiga pe una, dar o pierd pe cealalta.1. Sunt unele suflete pe care pacatul din altii si slabiciunile din ele insele le imping la fapte de care se rusineaza si se ingrozesc chiar si ele in clipa cand le fac.

Savarsesc pacate pe care le osandesc ei insisi, dar de care n-au taria sa fuga; si nici taria sa rupa legatura cu cei de care sunt tarati sa le faca. Le este rusine de pacatul pe care il fac, dar nu i se pot impotrivi. N-au nici placerea de pacat, dar nu au nici vointa s-o rupa cu el.

O, ce ingrozitoare este mocirla prin care se tarasc astfel de suflete zdrobite! i cata nevoie au ele de Hristos, Singurul Care le poate salva.2. Nimeni pe lume nu poate sti ce amara este ispasi-rea acelor suflete care sunt ingropate in pacat fara voia lor. Pentru ca unii nu le cred, altii nu le asculta si toti le dispretuiesc. Chiar cei ce se folosesc de chinul lor.

Din pricina aceasta, aceste suflete nefericite ii urasc pe toti oamenii, nu se incred in nici unii si se feresc, sa nu intalneasca pe nimeni.

Dumnezeule, numai Tu Singur le mai poti castiga inima si salvarea.3. Suflet zdrentuit si singuratic, nu deznadajdui: Hristos te iubeste, El te cauta, El te cheama. Vino la El!Nimeni n-ar mai fi in stare sa te iubeasca, dar El te iubeste inalt, curat si fierbinte. Crede si te increde in El!Priveste-I ranile suferite si pentru tine. Crede in iubirea acestor rani si vino la Mantuitorul tau. Imbratisarea Lui iti va insanatosi fiinta ta, curatind-o. El iti va reda lumina, bucuria si seninatatea fericita a nevinovatiei, fiindca iti va da o faptura noua. i o fericire nemaicunoscuta. Vino si vezi!4. Oricat de insetat ai fi tu, suflet credincios, nu te adapa niciodata din apele lumesti si din bauturile poftelor firesti.

Oricata trebuinta omeneasca ai avea, rabda mai bine setea si arsita chinuitoare, decat sa-ti stamperi trupul cu otrava pacatului.

N-ai drept sa-ti cumperi multumirea trupului cu pretul mantuirii sufletului tau.

Vai de cei ce fac aceasta. Caci nu o castiga pe una, dar o pierd pe cealalta.5. Cand pofta firii vechi va veni sa te ispiteasca, aminteste-ti totdeauna ca tu esti iudeu . Adica un om nou, inchinat Domnului. i nu bea din baltoaca patimi-lor urate si murdare ale iadului, nici din bauturile lumii, de nici un fel.

Nu cauta satisfactia carnii, caci este usturatoare si amara si pe pamant, si sub el.6. Ce lucru trist este sa vezi un credincios care bea si petrece ca lumea . Un credincios care a ajuns sa se faca si el ca lumea .

Nu numai pentru Dumnezeu, dar chiar si pentru lume, ajunge o scarba un astfel de credincios .7. Marile ocazii nu vin de doua ori in viata unui om.

Marile prilejuri, omul nu le are decat poate o singura data in viata.

De un astfel de prilej atarna apoi toata fericirea sau nefericirea care urmeaza, pe toata viata omului.

De felul cum primeste sau respinge omul ocazia aceasta atarna tot viitorul fericit sau nefericit al lui.8. Fiecare credincios a avut candva sau mai are inca o familie duhovniceasca in mijlocul careia s-a nascut din nou prin harul lui Dumnezeu.

In ea a gustat el sau mai gusta inca dulceata dragostei dintai si fericirea partasiei fratestiDar pe care multi nu stiu sa o pretuiasca. i fac totul ca s-o intristeze, ca s-o dezbine, ca s-o slabeasca si s-o faca de rusine.

Ce plata ingrozitoare vor lua toti cei ce fac raul!9. Iubirea pe care dezbinatorul a nimicit-o nu mai invie niciodata cum a fost.

Unde nu-i supunere si ascultare, armonia nu se va mai putea reface niciodata.

Lipsit va fi acel om pe pamant de bucuria frateasca si lipsit va fi si in vesnicie de lumina ei.

Ba va purta pe constiinta in veci toata povara pa-catului prin care i-a lipsit si pe altii nu numai de partasia iubirii fratesti, ci si de rasplata vietii.

Fiindca i-a ademenit si pe ei la dezbinarea de frati10. Mergi in odaita ta sau in padure, sau in gradina sub smochinul tau, sau in adunarea fratilor,in singuratate sau intre fiintele iubite,si cazi in genunchi,...