i se apropiau de El toti vamesii si pacatosii, ca sa-L asculte. i fariseii si carturarii carteau, zicand: Acesta primeste la Sine pe pacatosi si mananca cu ei. i a zis catre ei pilda aceasta, spunand: Care om dintre voi, avand o suta de oi si pierzand din ele una, nu lasa pe cele nouazeci [] i se apropiau de El toti vamesii si pacatosii, ca sa-L asculte. i fariseii si carturarii carteau, zicand: Acesta primeste la Sine pe pacatosi si mananca cu ei. i a zis catre ei pilda aceasta, spunand:Care om dintre voi, avand o suta de oi si pierzand din ele una, nu lasa pe cele nouazeci si noua in pustie si se duce dupa cea pierduta, pana ce o gaseste? i gasind-o, o pune pe umerii sai, bucurandu-se. i sosind acasa, cheama prietenii si vecinii, zicand le: Bucurati-va cu mine, ca am gasit oaia cea pierduta.

Zic voua: Ca asa si in cer va fi mai multa bucurie pentru un pacatos care se pocaieste, decat de nouazeci si noua de drepti care n-au nevoie de pocainta (Luca 15, 1-7).

O,ce pilda de iubire cereasca este si aceasta, cu oaia cea pierduta! Cei mai multi crestini au o credinta plina de frica si de teama, pentru un Dumnezeu ce pedepseste pacatul; dar miezul crestinismului nu e acesta, ci e un Mantuitor Care Se apropie cu mila si iubire de cei pacatosi si umbla sa-i scoata din pieire. Iisus Mantuitorul a venit pe pamant, implinind profetia de la prorocul Isaia: Duhul Domnului este peste Mine, ca Domnul M-a uns sa bine vestesc saracilor, M-a trimis sa vindec pe cei cu inima zdrobita, sa propovaduiesc celor robiti slobozire si celor prinsi in razboi, libertate (Isaia 61, 1). Fiul omului a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut, asa le-a raspuns Iisus fariseilor ce carteau ca sta la un loc cu cei pacatosi (Matei 18, 11).

In pilda cu oaia cea pierduta putem citi dragostea si bunatatea Mantuitorului Care a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel ce era pierdut. In chipul omului care a lasat cele nouazeci si noua de oi si a plecat sa o caute pe cea pierduta, este Iisus, Pastorul cel mare si bun Care cauta oile cele ratacite, le intoarce pe cele fugarite, le leaga pe cele cu picioarele frante si le intareste pe cele slabe (Ezec. 34, 16). Iisus este si azi Pastorul cel bun Care umbla neincetat sa ne scape din pierzare.

Intr-un alt loc, Iisus a zis: Eu sunt pastorul cel bun oile Mele asculta de glasul Meu Eu le chem pe nume si ele vin dupa Mine si Eu le dau viata vesnica (Ioan 10). Minunat glas! Minunata chemare! Asta ar fi plinirea Evangheliei si plinirea chemarilor noastre: a-L urma cu totii pe Iisus, Pastorul cel mare, si a asculta glasul Lui.

Insa vai, suntem inca departe de plinirea acestei Evanghelii. Lumea e plina si azi de oi ratacite. Domnul Iisus e si azi Pastorul Care cauta oile cele ratacite e Pastorul fara de odihna pana la sfarsitul veacurilor. El cauta si strange mereu oi ratacite.

Draga cititorule! Poate ca si eu, poate ca si tu suntem niste oi desprinse din turma marelui Pastor. Ne a inselat pacatul. Vai de noi Ratacim prin paduri fioroase de faradelegi Am dat prin pasuni pline de galbeaza Am cazut in prapastii de pierzare. Dar, oricat de rataciti am fi, Domnul Iisus, Pastorul cel bun, e gata sa ne scape si sa ne mantuie.

Oricat de ratacit, oricat de pacatos ai fi tu, draga cititorule, afla ca Domnul te cauta, Domnul te striga, Domnul umbla sa te scape din pierzare.

In starea in care te afli, poate ca tu nu mai poti face nimic pentru mantuirea ta. Esti o oaie ratacita care te-ai agatat cu totul in spinii patimilor rele Esti cazut intr-o prapastie din care nu te mai poti ridica Esti ratacit printr o padure de faradelegi din care singur nu mai poti iesi. Dar mantuirea ta incepe tocmai in clipa cand afli si simti acest lucru: cand afli ca singur nu mai poti scapa, cand afli si simti ca iti trebuie un ajutor, cand afli ca esti pierdut si incepi a striga sa te auda Pastorul.

Striga! Atat se cere de la tine. Striga din adancul sufletului tau dupa Pastorul cel bun si...