In pilda cu vrajmasul semanator de neghina, pe care am dat-o mai inainte, Mantuitorul a spus apriat ca in tarina lumii noastre cele sufletesti sunt doi semanatori (Domnul si diavolul) si doua feluri de seminte (graul si neghina). Graul este Cuvantul lui Dumnezeu si orice invatatura buna, iar neghina sunt ispitele, minciunile, pacatele si alte []In pilda cu vrajmasul semanator de neghina, pe care am dat-o mai inainte, Mantuitorul a spus apriat ca in tarina lumii noastre cele sufletesti sunt doi semanatori (Domnul si diavolul) si doua feluri de seminte (graul si neghina).

Graul este Cuvantul lui Dumnezeu si orice invatatura buna, iar neghina sunt ispitele, minciunile, pacatele si alte rautati pe care le seamana diavolul. Iata, vedeti: sunt doi semanatori si doua feluri de seminte, dar sa luam aminte ca este numai un singur ogor de semanat. Acest ogor este inima omului. arina lumii din pilda Evangheliei este inima oamenilor. Inima omului este trebuie sa fie un pamant al Domnului, un pamant pentru samanta cea buna care este Cuvantul lui Dumnezeu. In tarina inimii noastre Domnul seamana graul Evangheliei pentru ca, din acest grau, sa rodeasca mai intai pai verde, apoi spic si, dupa aceea grau deplin in spic (Mc 4, 28) si seceris de fapte bune. Dar vrajmasul semanator de neghina pandeste neincetat sa seme ne neghina in graul Domnului si in tarina inimii noastre. Ispitele, minciunile, clevetirile, batjocurile, zavis tiile si cele lalte rautati sunt tot atatea seminte din hambarul diavolului. i, o, ce bine rodeste aceasta samanta spurcata! Graul Domnului cade mai mult tot in pamant nepotrivit; cade mai mult tot in pamant cu spini, cu piatra si fara umezeala. Insa neghina diavolului indata prinde radacina si creste si rodeste vazand cu ochii. O minciuna semanata seara, o gasesti dimi neata inflorita si inspicata in zece spice. O barfeala aruncata intre doi oameni, o vezi cu ochii cum creste si rodeste. O, cat de repede creste neghina diavolului si cat de incet prinde graul Domnului! Cat trebuie sa-i vorbesti omului despre cele sufletesti, pana se prinde ceva de el, dar neghina diavo lului indata o primeste.

Ma gandesc la foaia Lumina Sa telor . De cinci ani semanam Cu vantul lui Dum nezeu prin aceasta foaie si, in tr o tara cu 14 mi lioane de romani, abia am putut afla zece mii de abo nati. Sa fi scos ata re Calic de bazaco nii sau alt fel de foaie sema natoare de ne ghi na, am a vea, de si gur, mai multi abonati. O foaie de porcarii de la Bucuresti a ajuns in scurta vreme sa se desfaca in 50 de mii de exemplare. Cartile cu neghina diavolului se desfac in zeci de mii de exemplare, in vreme ce Biblia, Noul Testament si alte carti bune zac prin magazine. Clacile, jocurile, crasmele, chefurile strang mai multe suflete decat Cuvan tul lui Dum nezeu.

O, ce bine merge semanatura diavolului, mai ales in zi lele noastre!Doar niciodata diavolul n-a avut o semanatura cu un seceris atat de bogat ca cel de acum. S-a umplut tarina lumii, s-au umplut ogoarele sufletesti de neghina Satanei. Ura din tre popor si popor, dintre om si om, zavistiile, impere cherile si celelalte rautati sunt tot atatea dovezi ca neghina diavo lului creste si rodeste azi din belsug. Graul Domnului tan jeste, dar diavolul rade de bucuria bogatu lui seceris.

Mie mi se umplu ochii de la crimi cand ma uit in lume si vad in toate partile ce bi ne infloreste si ro deste neghina dia volului, iar gra ul Domnului sta pe loc si se usuca. Uitati-va si prin sa te, ce bine ro deste neghina. Nu este sat in care sa nu a fli clicarii si im pe recheri intre con ducatorii satului, ca si intre diferitele familii. De unde s-au pornit si se pornesc aceste dusmanii? Din neghina dia volului. Diavolul seamana neghina zavistiei si apoi o uda mereu, ca sa creasca. i pe urma invarte toata viata satelor in jurul acestui seceris al iadului.

Deasupra sa telor si oraselor noastre parca sta vraj masul diavol semanand neghi na zavistiei si a impere cherilor si ra zand de bucu ria secerisului.

Mie de mul te ori mi se um plu ochii de la crimi cand ma gandesc ca atata seceris este pen tru lucrul Dom nului si oa menii isi macina vremea in pizme si imperecheri. O, cate lucruri bune s-ar putea face pentru Domnul,...