Cand ne adunam in fiecare an la Sibiu, ca sa cinstim memoria Parintelui Iosif Trifa, ne adunam din multe parti ale Tarii si facem sacrificii, jertfe, eforturi si cheltuieli si multe pregatiri, ca sa ajungem la Mormantul Pasarii Maiestre , ca sa ne exprimam omagiul nostru de recunostiinta pentru numele si persoana Parintelui Iosif Trifa si []Cand ne adunam in fiecare an la Sibiu, ca sa cinstim memoria Parintelui Iosif Trifa, ne adunam din multe parti ale Tarii si facem sacrificii, jertfe, eforturi si cheltuieli si multe pregatiri, ca sa ajungem la Mormantul Pasarii Maiestre , ca sa ne exprimam omagiul nostru de recunostiinta pentru numele si persoana Parintelui Iosif Trifa si ca sa-i multumim pentru binele cel duhovnicesc pe care l-a facut vietii noastre, ajutandu-ne sa devenim Crestini Ortodocsi credinciosi in cunostiinta de cauza, in Biserica noastra Ortodoxa si ostasi ai Domnului !Insa tot mai putini dintre noi, ostasii Domnului, si mai ales cei tineri, dupa ce corifeii, stalpi si luminatorii Oastei, au trecut rand pe rand la Domnul, realizam, constientizam si intelegem ca cinstea adevarata a Parintelui nostru drag si scump Iosif Trifa, are (dau ar trebui sa aibe, asa cum este normal) doua parti.

O parte a acestei cinstiri este cea trupeasca, si i-o dam Parintelui Iosif, atunci cand venim cu trupul la Sibiu si cand mergem la mormantul lui, si I ne inchinam, cand participam la Sfanta Liturghie, care se savarseste in Cimitirul Dumbrava, la Crucea lui, si cand ne exprimam, prin cantari, poezii, cuvantari si rugaciuni de depunere a Legamantului de Slujire a Lui Hristos, pe viata, ca Ostasi ai Domnului, respectiv cand ne luam de buna voie, ca si Monahii, la intrarea lor in Monahism, votul benevol, voluntar si liber asumat al ostasiei . Cinstire aceasta este un lucru foarte frumos si emblematica pentru marea majoritate a Ostasilor Domnului. i Domnul ne va rasplati pentru ea, caci tot ceea ce facem noi trupeste pentru Cinstirea Parintelui Iosif Trifa, Intemeietorul, Fondatorul si Initiatorul Miscarii Duhovnicesti a OASTEI DOMNULUI in Biserica noastra strabuna, Ortodoxa, si in Poporul nostru Roman, nu ramane fara de un folos, pentru ca ne va intari sufletul si hotararea de-a ramane la fel pentru tot restul vietii noastre!Dar mai este inca o cinstire a Parintelui Iosif Trifa, mult mai prretioasa decat prima, decat cea trupeasca, asupra careia tot mai multi oameni si frati ostasi iau aminte, si mai ales dintre cei care inca n-au fost formati, inca n-au fost ostasiti cu adevarat si caliti in lupte. Aceasta cinstire, este o cinstire duhovniceasca, si spre deosebire de cea trupeasca, este este o cinstire mult mai adanca a Parintelui nostru drag Iosif, fiindca este in duhul lui, si in felul, forma, cugetul, simtirea si viziunea si trairea in care el L-a cinstit pe Domnul Iisus Hirstos, Mantuitorul lui si al nostru, al tuturor, si cu Care si-a dus pana la capatul vietii lui, ostasia lui de ostas al Domnului Iisus Hristos .

Cinstirea aceasta a Parintelui Iosif Trifa este o cinstire pe care doar Ostasii Domnului care sunt crescuti si copti si care simt si resimt in inima, duhul, mintea, cugetul si toate fibrele vietii lor, paternitatea duhovniceasca si evanghelica a Parintelui Iosif Trifa, peste ei, peste Viata si peste destinul fiintei lor! Mai mult decat atat, cinstirea aceasta a Parintelui Iosif Trifa mai mult ascunsa, launtrica, tainica, nevazuta, nevorbita, tacuta, dar totusi propovaduita cu viata, cu felul de a fi in Biserica nostra, cu modul de raportare la valorile, simbolurile, sacrificiul, duhul si litera a tot ceea ce exista in Biserica noastra.

Intr-un cuvant, cinstirea aceasta este o cinstire pe care sufletul nostru i-o aduce Parintelui Iosif, chiar daca se intampla ca nu in fiecare an sa reusim sa ajungem la Mormantul Sau de la Sibiu.

Domnul nostru Iisus Hristos a spus (in cap.25 din Ev. Dupa Matei), ca nu oricine ii zice Doamne, Doamne, va intra in Imparatia Cerurilor, ci doar acela care face voia Lui cu drag, dar si care se cutremura de Cuvintele Lui . Iar Sfantul Vasile Cel Mare, cand a fost intrebat odata de o credincioasa daca este bine sa se duca sau nu la Ierusalim, ca sa se inchine la Locurile Sfinte. Si Sfantul Vasile Cel Mare i-a raspuns acesteia: Daca nu ai gasit inca drumul tainic catre Ierusalimul inimii, care este in tine, atunci du-te la Ierusalim, la Locurile Sfinte si inchina-te acolo Domnului! Dar daca ai gasit drumul cel tainic, catre Ierusalimul ascuns in inima...