din vorbirea fratelui Traian Dorz de la adunarea de la Bacau 26 octombrie 1988 Lucratorii, cei cu talantii, cu unul, cu doi si cu cinci, sunt fratii din adunare. Acestia urmeaza dupa surorile noastre. Nici acolo nu-i vorba de oameni straini si de neascultatori, ci de fratii din adunare. Ca toti au primit cate []din vorbirea fratelui Traian Dorz de la adunarea de la Bacau 26 octombrie 1988Lucratorii, cei cu talantii, cu unul, cu doi si cu cinci, sunt fratii din adunare. Acestia urmeaza dupa surorile noastre. Nici acolo nu-i vorba de oameni straini si de neascultatori, ci de fratii din adunare. Ca toti au primit cate un talant de la Dumnezeu, dar unii l-au pus in lucru pentru Domnul, altii au lenevit pentru Domnul. In ziua aceea, cei doi vor lua cea de-a dreapta si cea de-a stanga parte. Cei care au facut faptele bune si roadele bune vor merge de-a dreapta si ceilalti de-a stanga. Nu cei necredinciosi vor fi acolo! Cei credinciosi, care au auzit cuvantul din Pilda aceasta cu semanatura, vor fi cele trei categorii. i cei usuratici, si cei fricosi, si cei imbuibati vor fi de-a stanga. La dreapta vor fi numai cei care, cu inima buna si curata, au adus roade pentru Dumnezeu.

Acuma este vremea sa ne intrebam fiecare dintre noi, ascultand si cercetand acest Cuvant al lui Dumnezeu in adunarea noastra, sa ne cercetam fiecare dintre noi: in care parte dintre ascultatorii Cuvantului lui Dumnezeu suntem? Intre cei carora ne place usuratatea, viata, distractiile, lumea filmele tot ceea ce este urat si atragator spre pacat, moda si toate lucrurile acestea care inseala asa de mult si fura din inimile noastre tot ce am auzit la biserica si la adunare sau am citit acasa, sau suntem dintre fricosi, care, cautand folosul nostru, nu ne pasa de suferintele altora? Sau suntem dintre cei care cauta numai profituri materiale, traind pentru jumatatea inferioara a corpului lor, pentru stomac si pentru ce-i sub stomac, cum traieste majoritatea lumii? Sau suntem dintre cei care am cautat partea superioara, bogatiile inimii, tot ceea ce este nobil, curat, frumos si bun pentru inima si pentru minte, sa realizam viata noua si ascultatoare de Dumnezeu?Asa stand lucrurile, Evanghelia de astazi, meditand asupra ei, ne va ajuta sa ne descoperim propria noastra stare. i, daca am descoperit ca, dintre cele [pa tru] categorii, trei [sunt] condamnate si condamnabile, sa ne intoarcem la Dum nezeu, sa ne hotaram pentru El, sa incepem de astazi inainte o viata noua, pe care apoi s-o ducem in rabdare, facand roade, cu o inima blanda si curata, pentru ca, la venirea Stapanului nostru Care sigur va veni El sa ne gaseasca vrednici.

Acuma este un cuvant pe care am vrea sa-l explicam in cateva cuvinte: Pentru ca celui ce are i se va mai da si va avea de prisos si de la cel ce nu are se va lua chiar si ceea ce i se pare ca are . Ce inseamna asta? In Pilda cu talantii se spune ca stapanul, dupa ce l-a rasplatit pe cel care avea zece talanti, l-a pedepsit pe cel care avea unul, dar nici atata n-a vrut sa lucreze. i a zis: Luati talantul astuia si dati-l celui care are zece talanti . Mirati, slujitorii au zis: Doamne, pai asta are zece talanti! . Nu-i nimic, zice. Celui ce are merita sa i se mai dea. i va avea de prisos. Iar de la cel ce nu are se va lua chiar si ceea ce i se pare ca are .

Explicatia practica la acest verset care este? Sunt doua categorii, cum am spus: oameni care se intorc la Dumnezeu si-I slujesc lui Dumnezeu, si aduna pentru Dumnezeu rasplata vesnica. Acestia vor avea plata pe care le-o da Domnul pentru faptele lor si nu numai. Dar sunt oameni care, in adunare, au primit dar de la Dumnezeu si nu fac. i oamenii necredinciosi, care nu se intorc la Dumnezeu, si din adunare, oameni care n-au nasterea din nou si nu traiesc o viata predata total lui Dumnezeu, ca sa fie mantuiti acestia nu vor fi mantuiti! i degeaba asculta la biserica si asculta la adunare. Daca tot nu se nasc din nou si nu se intorc la Dumnezeu, si nu traiesc o viata sfanta, dupa voia lui Dumnezeu, vor fi pierduti. Pentru ca Mantuitorul o...