Cand L-au zarit, preotii cei mai de seama si aprozii au inceput sa strige: Rastingeste-L! Rastigneste-L! Luati-L voi si rastigniti-L, le-a zis Pilat, caci eu nu gasesc nici o vina in El . Adevarurile la care meditam acum ne umplu inima cu cele mai dureroase si amare constatari despre rautatea inimii omenesti. Ceea ce s-a spus []Cand L-au zarit, preotii cei mai de seama si aprozii au inceput sa strige: Rastingeste-L! Rastigneste-L! Luati-L voi si rastigniti-L, le-a zis Pilat, caci eu nu gasesc nici o vina in El . Adevarurile la care meditam acum ne umplu inima cu cele mai dureroase si amare constatari despre rautatea inimii omenesti. Ceea ce s-a spus demult, ca inima omului este nespus de inselatoare si deznadajduit de rea , se adevereste mereu (Ier. 17, 9).

Ura il face pe om mai crud ca orice fiara.

Iata ce priveliste fioroasa si dezgustatoare ni se infatiseaza acum: o gloata innebunita de ura si insetata de sange urla, se agita, racneste si tipa, atatata de preotii ei cei mai mari si de aprozii lor, aratand pumnii stransi spre Iisus si cerandu-i lui Pilat: Rastigneste-L! Rastig-neste-L!Arhiereii cei mai mari, in rand cu aprozii Ce ru-sine si ce degradare!Se pregateau sa manance Pastile si doar cu cateva ceasuri inaintea acestui mare Praznic al Izbavirii, ei strigau, cerand condamnarea unui Nevinovat si Sfant.

Ce orbie si ce crima!La intrarea intr-un mare circ in care se putea vedea multe fiare salbatice, o asociatie de credinciosi a asezat un afis pe care scria: Aici, in partea dreapta, se poate vedea cea mai cruda dintre fiarele lumii.

Oamenii se inghesuiau in partea aceea, ca sa vada fiara cea mai cruda din lume.

Dar acolo era numai o oglinda in care fiecare privitor se putea vedea pe sine insusi.

Dedesubtul acestei oglinzi era scris versetul: Oricine uraste pe fratele sau este un ucigas (I In. 3, 15).

Astfel oamenilor li se dadea prilejul sa se cerceteze fiecare pe sine insusi in lumina Cuvantului Dumnezeiesc, spre a vedea ce amar adevar cuprindea acel afis.

Toata istoria omenirii este plina de cruzimile si de sfasierile acestei fiare fioroase contra semenului sau, care este omul. i lucrurile nu s-au schimbat in nimic spre bine nici astazi, cu tot progresul cu care ii tot place acestei fiare sa se laude, amagindu-se.

E de ajuns sa privesti razboaiele de jaf care nu mai inceteaza, ale celor tari asupra celor slabi,mijloacele de asuprire ale celor mari asupra celor mici,formele de subjugare si de inrobire ale...