Fratilor tineri, cand va cautati un tovaras de viata, cautati sa semene cu voi, sa aiba acelasi caracter, sa aiba aceeasi credinta, mai ales sa aiba aceleasi ganduri, caci numai in felul acesta voi veti fi binecuvantati. Apoi ne-am mai gandit, caci s-a spus aici despre cineva care si-a cautat o mireasa care nu semana []Fratilor tineri, cand va cautati un tovaras de viata, cautati sa semene cu voi, sa aiba acelasi caracter, sa aiba aceeasi credinta, mai ales sa aiba aceleasi ganduri, caci numai in felul acesta voi veti fi binecuvantati.

Apoi ne-am mai gandit, caci s-a spus aici despre cineva care si-a cautat o mireasa care nu semana cu el. S-a vorbit aseara putin si despre Naomi si mult s-ar fi putut vorbi despre Rut, nora ei. Rut, cea care s-a casatorit cu Boaz, care a cules spice de pe ogorul lui Boaz cand era saraca si cand era orfana, si cand era nenorocita.

Acestei tinere nu i-a fost rusine sa se duca pe ogorul unui om bogat, sa culeaga spice de acolo. Nu i-a fost rusine. Munca nu-i o rusine pentru un credincios.

Un credincios munceste cu drag si cu bucurie in orisice loc. Munca il ridica pe credincios, ea nu il injoseste. Asa a facut Rut si pe urma, lui Boaz nu i-a fost rusine sa se casatoreasca cu sarmana aceasta moabita, tanara. Lui Boaz nu i-a fost rusine. Boaz, omul acela bogat, trebuia sa-si caute o mireasa potrivita cu el, dar el nu face asa. El se casatoreste cu o fata saraca, sarmana, nenorocita, orfana, cu aceea careia i-a murit barbatul, cu aceea care nu avea pe nimeni ca reazem.

Pentru ca apoi Rut sa-l nasca pe Obed, care a fost tatal lui Isai; si Isai, tatal lui David. Cum se spunea aseara: de aici, din durerile unora, au iesit bucuriile si binecuvantarile altora. S-a spus despre Solomon intr-o poezie ca si el iubea o ciobanita, ca sa-i fie mireasa.

Rari au fost oamenii acestia pe pamant, dar ei L-au inchipuit pe Hristos. Atat Boaz, cat si Solomon, ei, care au cautat o sotie saraca si straina, care nu semana cu ei, L-au inchipuit pe Fiul lui Dumnezeu, El, Mirele de maine.

Avraam l-a trimis pe robul lui sa caute o mireasa pentru fiul sau Isaac. Avraam a stiut pe cine sa trimita si unde sa trimita.

Dumnezeu L-a trimis pe Duhul Sau in lume, sa caute o mireasa pentru Fiul Sau. Da, Iisus, Regele Iubirii, El, Sfantul, cauta o mireasa nesfanta. El, Bogatul, cauta o mireasa saraca. El, Frumosul, cauta o mireasa hada.

Cand privesti la frumusetea Lui, cand privesti la dragostea Lui, cand privesti la inaltimea Lui, spui: Doamne, sunt firicelul de nisip, sunt gunoi, sunt praf, sunt nimica inaintea Ta, Doamne Cum m-ai ales si m-ai chemat si pe mine, ca sa ma faci una cu ai Tai? i pe toti impreuna sa ne faci mireasa Ta? Numai El nu i-a cautat o mireasa sfanta ca El. Numai El Isi ridica mireasa din gunoi si o spala, si o curateste, si o sfinteste.

O, fratii mei dragi! Ne-am bucurat in ziua de astazi si am trait din nou ce au trait si nuntasii din Cana Galileii. Nu putem sa spunem in cuvinte bucuriile noastre ce le avem cand ne intalnit la asemenea prilejuri. Nu putem sa-I multumim Domnului, Care S-a indurat de fiecare dintre noi, ca sa ne apropie pana la El pe noi, niste saraci si nenorociti ai nimanui, ca sa ne faca poporul Lui, ca sa avem parte de o asa chemare sfanta si inalta, ca sa ramanem mireasa lui Hristos.

S-a vorbit aici despre harnicia Rebecai, cum a primit ea cu bucurie sa dea apa nu numai robului lui Avraam, ci si camilelor lui. Ea a dat mai mult decat i s-a cerut. Era spre seara si acasa la ei era mult de lucru cand Rebeca a inceput adapatul camilelor, in numar de sapte. Aveau si ei acasa vite si multe lucruri si griji o mai asteptau pe Rebeca. Dar ea, cand a fost vorba sa ajute pe un strain pe care nu l-a vazut niciodata, a fost gata sa dea apa nu numai robului, ci si camilelor lui. Cu cat...