Trezirea din pacate o face intotdeauna Duhul Sfant. Apoi Duhul trebuie lasat sa lucreze in viata omului. Cu vointa omului se poate face aceasta. Prima lucrare, dupa trezire, Duhul te face sa-ti recunosti starea pacatoasa si ticaloasa si sa-ti plangi pacatul cu amar, cu multa cainta si parere de rau. De aceea, inceputul mantuirii noastre []Trezirea din pacate o face intotdeauna Duhul Sfant. Apoi Duhul trebuie lasat sa lucreze in viata omului. Cu vointa omului se poate face aceasta.

Prima lucrare, dupa trezire, Duhul te face sa-ti recunosti starea pacatoasa si ticaloasa si sa-ti plangi pacatul cu amar, cu multa cainta si parere de rau. De aceea, inceputul mantuirii noastre sufletesti se face in clipa in care simtim starea noastra cea pacatoasa, cea deplina. Taina mantuirii nu se sfarseste numai cu lacrimile caintei. Lacrimile usureaza, dar nu mantuie. Trebuie sa cautam un Mantuitor.

Un al doilea inceput al mantuirii se face in clipa cand simti ca nu te poti mantui singur, iti trebuie un ajutor din afara; cand strigi: O, nenorocitul de mine! Dupa aceasta se deschide o alta usa care duce la Crucea si Jertfa Mantuitorului. Crucea leaga cerul cu pamantul si pe om cu Dumnezeu.

Duhul Sfant ne atrage la picioarele Crucii si pe urma trebuie sa adancim in inima noastra Crucea si Jertfa Mantuitorului.

Nasterea din nou, faptura cea noua incepe cand a murit firea cea veche, precum grauntul dupa ce moare (putrezeste) se naste si creste faptura cea noua.

Ce trebuie sa facem? Din Sfanta Evanghelie de la Matei (Matei 3, 2; 4, 57): Sa ne pocaim. Sa ne marturisim pacatele la preot, Mat 3, 6. Sa nu spunem Prostule! ,...