Pe tine, fiul omului, te-am pus Eu strajer casei lui Israel, si tu vei auzi cuvant din gura Mea si il vei vesti din partea Mea (Iez 33,7). O frumoasa parabola vechitestamentara este aceea a strajerului din Iez 37,1 si urm. Ea este cuvant al Domnului catre profet (v. 1). Poporul si tara au nevoie []Pe tine, fiul omului, te-am pus Eu strajer casei lui Israel, si tu vei auzi cuvant din gura Mea si il vei vesti din partea Mea (Iez 33,7).

O frumoasa parabola vechitestamentara este aceea a strajerului din Iez 37,1 si urm. Ea este cuvant al Domnului catre profet (v. 1). Poporul si tara au nevoie de un strajer, pus sa trambiteze si sa vesteasca poporul la venirea sabiei impotriva tarii. Daca-si face datoria, el este fara de vina. Aplicarea parabolei (in v. 7 si urm.) se refera la insasi chemarea proorocului, pus de Domnul sa-l avertizeze pe pacatos sa se abata de la calea lui , adica sa se pocaiasca, pentru a nu muri in pacatele sale. Parabola si aplicarea ei culmineaza in acest minunat cuvant dumnezeiesc: Precum este adevarat ca Eu sunt viu, tot asa este de adevarat ca Eu nu voiesc moartea pacatosului, ci ca pacatosul sa se intoarca de la calea sa si sa fie viu. Intoarceti-va, intoarceti-va de la caile voastre cele rele! (v. 11).

Cat de viu se vede actualizata aceasta parabola in viata si lucrarea marelui om al lui Dumnezeu care a fost si ramane Fratele Traian Dorz! Domnul l-a chemat sa fie strajerul veghetor si vestitor al cuvantului salvator pentru tara si pentru poporul nostru. In chemarea Parintelui Iosif, el a recunoscut si a ramas neclintit in aceasta recunoastere chemarea Domnului Insusi. Suntem uimiti de aceasta chemare a copilului Traian la Sibiu si de ucenicia sa credinciosa pe langa fondatorul Oastei, inca o clara si importanta dovada a calauzirii dumnezeiesti a Parintelui Iosif. Viata si lucrarea neabatuta a Fratelui Traian, ca si efectele acestora in timp si intr-un spatiu largit spre...