Vorbirea fratelui Cornel Silaghi, de la o adunare In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. Aducem multumirile noastre din toata inima si din tot sufletul nostru, din tot adancul fiintei noastre Celui ce merita multumiri, Celui ce este vrednic de lauda, Celui ce este vrednic de slava, pentru bunatatea Lui fara []Vorbirea fratelui Cornel Silaghi, de la o adunareIn Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Aducem multumirile noastre din toata inima si din tot sufletul nostru, din tot adancul fiintei noastre Celui ce merita multumiri, Celui ce este vrednic de lauda, Celui ce este vrednic de slava, pentru bunatatea Lui fara de margini, pentru dragostea cu care ne-a iubit atat de mult, pentru tot ce a facut pentru noi, asa cum arata prorocul Isaia cand se plange de via lui Dumnezeu, de poporul lui Dumnezeu. Spune acolo proorocul: Batrani ai lui Iuda, barbati ai lui Israel, judecati voi intre Mine si via Mea. Ce as mai fi putut Eu face viei Mele si nu i am facut? De ce azi, cand Ma astept la roade, are struguri salbatici? . Ce ar mai fi putut face Dumnezeu pentru noi si nu ne-a facut? i de ce noi, pana si astazi, aducem tot roade amare si tot struguri salbatici? Tot roade rele si tot roade care Ii aduc intristare lui Dumnezeu?Da, multumiri sa-I fie aduse lui Dumnezeu ca, in bunatatea Lui, a pastrat un timp de intoarcere la El si pentru noi. Multumiri sa fie aduse indurarii lui Dumnezeu, indelung rabdarii lui Dumnezeu, ca a pastrat si a ingaduit si pentru noi un timp de intoarcere. De atatea ori am auzit Cuvantul lui Dumnezeu, de atatea ori am auzit chemarile lui Dumnezeu. i totusi noi am ramas [straini de El] mai departe, mai departe si a trecut atata timp din viata noastra [cand am umblat] pe cai desarte, pe cai rele, pe cai ratacite. Dar totusi bunatatea lui Dumnezeu, a fost fara de margini. i in vremea indelungii rabdari a lui Dumnezeu, El ne-a chemat duios si ne-a chemat pe nume. Asa cum spune prorocul lui Dumnezeu Ezechiel: Pe viata Mea, zice Domnul, ca nu doresc moartea pacatosilor, ci sa se intoarca cat mai degraba si sa traiasca . Intoarceti-va, intoarceti-va! Pentru ce vreti sa muriti, casa a lui Iacov? Intoarceti-va, intoarceti-va! O, de cate ori o fi sunat cuvantul acesta jalnic si dureros, fiindca a asteptat Dumnezeu, in bunatatea Lui, atata vreme intoarcerea noastra! I-a trimis pe solii Lui in toate timpurile, la toate popoarele La fiecare popor i-a trimis Dumnezeu chemari potrivite si l-a chemat sa se intoarca la El. Dar cati s-au intors la El dintre acestia care au auzit chemarea Sa, Cuvantul Sau plin de putere, plin de duiosie ca duiosia unui tata cu care isi cheama inapoi copilul care s-a indepartat? Ca duiosia unei mame care isi iubeste fiica sau fiul ce s-a departat de caminul parintesc si, oricand se asaza la masa, vede cu durere locul gol pe care trebuia sa-l ocupe fiica sau fiul ei. Daca pe un parinte il doare, simte durere pentru copilul lui, cu cat mai mult Dumnezeu, mai presus decat orice parinte! Cu cat mai mult Dumnezeu, in dragostea Lui fara de margini, a asteptat, ne-a chemat si iarasi a asteptat, in indelunga Lui rabdare, ca, odata ce auzim cuvintele Lui, sa ne intoarcem, ca sa nu murim in focul gheenei, vesnic. Sa nu ne stingem fara de Dumnezeu, neimpacati cu El.

De aceea Dumnezeu i-a trimis pe robii Sai, a trimis solii Sai, ca sa ne vesteasca, sa ne trezeasca inimile, sa ne trezeasca mintile sanatoase, sa trezeasca in noi constiinta de fii adevarati, cum s-a trezit fiul risipitor cand a spus: Ma voi scula si ma voi intoarce la tatal meu si-i voi zice: Tata, gresit-am la cer si inaintea ta. Nu mai sunt vrednic sa ma numesc copil al tau . Va inchipuiti o durere de mama sau o durere de tata cand fiul lor s-a dus departe, pe cai desarte. O, daca s-ar intoarce copilul acesta, cu cata bucurie l-ar primi si ar trece cu buretele dragostei peste toata pacatuirea lui, peste toata rusinea pe care le-a adus-o. Ar trece, ca e inima de mama si e inima de tata, inima de parinte. Cu cat mai mult Dumnezeu, in bunatatea Lui, ar vrea sa stearga pacatul nostru! Umblarea noastra rea si stricata ar vrea s-o stearga, numai sa ne intoarcem la El.

Noi n-am vazut, n-am simtit si nu stim ca la masa dragostei lui Dumnezeu e pastrat locul pentru noi. E pastrata cununa pentru noi, numai sa ne intoarcem la Dumnezeu. Pana cand vom sta mai departe reci si nepasatori? Pana cand vom lasa bunatatea lui Dumnezeu si glasul chemarii Lui duioase sa bata mereu la poarta inimii noastre si noi, tot mai departe reci si nepasatori, sa stam si sa umblam pe caile noastre rele si desarte?Aduceti-va aminte, aduceti-va aminte, fratilor, ca in toate timpurile si in toate vremurile, Dumnezeu i-a asezat pe credinciosii Lui strajeri, sa stea de straja in preajma sufletelor, ca acestea sa nu cada in pacat, sa nu ajunga in pieirea vesnica, sa nu vina raul peste ei si sa fie nimiciti. i in timpurile noastre Dumnezeu a pus de veghe strajeri in casa Lui. Asa cum citim in Cuvantul lui Dumnezeu spus prin prorocul Isaia, la capitolul 21, versetul 12: Strajerule, raspunde. Vine dimineata si tot noapte este .

Iubitilor, ce bine ar fi daca cei pe care i-a pus Dumnezeu de straja, de veghe in timpuri ca acestea, in imprejurari ca acestea, ar sta la turnul lor de veghe! Iubitule, iubitule strajer al lui Dumnezeu, mai mic sau mai mare, mai putin sau mai mult vazut, pe tine te-a pus Dumnezeu de straja mai intai in casa ta! Mai intai ne-a pus in casa noastra, iar noi stam nepasatori poate si nu ne respectam postul, turnul de veghe din casa noastra, din familia noastra. i iata, vine raul si pacatul care mistuie, care nimiceste, care ucide, care omoara si nu ne dam seama ca sangele alor nostri se va cere din mana noastra. Va trebui sa dam socoteala, caci nu ne-am facut datoria. Sa...