S-a întâmplat în 2 martie 1931
S-a intamplat in 2 martie 1931 . S-a nascut Mihail Gorbaciov, om politic sovietic. Mihail Sergheevici Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), intre 1985 si 1991, primul si singurul presedinte al Uniunii Sovietice (1990-1991), s-a nascut la 2 martie 1931, in Privolnoye, regiunea Stavropol. Eforturile sale in vederea democratizarii sistemul politic al URSS si pentru descentralizarea economiei au dus la caderea comunismului si destramarea Uniunii Sovietice in 1991. In parte, pentru faptul ca actiunile sale au dus la incheierea dominatiei postbelice a Uniunii Sovietice in Europa de Est, Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1990. Nascut intr-o familie de tarani rusi, a intrat in Comsomol (organizatia de tineret a PCUS) in 1946, si a lucrat la o ferma de stat in Stavropol pentru urmatorii patru ani. In 1952 a intrat la Facultatea de Drept a Universitatii din Moscova si a devenit membru al Partidului Comunist. A absolvit studiile de drept in 1955 si a continuat sa detina posturi de conducere in Comsomol si in cadrul organizatiilor de partid din Stavropol, in 1970 devenind prim-secretar al comitetului regional de partid. Mihail Gorbaciov a fost numit membru al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice in 1971.
A devenit membru supleant al Biroului Politic in 1979 si membru cu drepturi depline in 1980. A datorat o mare parte din ascensiunea sa constanta lui Mihail Suslov, principalul ideolog al partidului. Pe parcursul mandatului lui Iuri Andropov (1982-1984),ca secretar general al Partidului Comunist, Gorbaciov a devenit unul dintre membrii extrem de activi ai Biroului Politic. Dupa disparitia lui Andropov, Konstantin Cernenko a devenit secretar general al partidului, in februarie 1984, Gorbaciov fiind vazut ca un posibil succesor al acestuia. Cernenko a murit la 10 martie 1985, iar in ziua urmatoare Biroul Politic l-a ales in functia de secretar general al PCUS pe Mihail Gorbaciov. Dupa introducerea rapida a unui set de masuri cu privire la consolidarea puterii personale in conducerea sovietica, a incercat o resuscitare a economiei sovietice care a avut o stagnare in timpul mandatului Leonid Brejnev (1964-1982). In acest scop, a avut in vedere modernizarea tehnologica rapida si cresterea productivitatii, potrivit sursei citate. Atunci cand s-a constatat ca noile masuri nu produc rezultate viabile, Gorbaciov a inceput in perioada 1987-1988 sa initieze reforme mai profunde ale sistemului economic si politic sovietic. In cadrul noii sale politici de glasnost (transparenta ), a avut loc un dezghet cultural important, mostenirea regimului totalitar stalinist fiind in cele din urma complet repudiat. In cadrul politicii de perestroika (reconstructie ) a lui Gorbaciov, au fost intreprinse primele incercari de a democratiza sistemul politic sovietic.
De asemenea, in cadrul perestroika, unele mecanisme limitate de piata libera au inceput sa fie introduse in economia sovietica. In octombrie 1988 Gorbaciov a fost ales in functia de presedinte al Prezidiului Sovietului Suprem (legislativul national),consolidandu-si astfel puterea. In 1988 Constitutia a fost modificata si in conformitate cu noile prevederi a fost instituit un nou legislativ, Congresul Deputatilor Poporului din URSS si Sovietul Suprem.
In mai 1989 Gorbaciov a fost ales presedinte al Sovietului Suprem. In perioada 1989-1990, Gorbaciov a fost initiatorul unei serii de evenimente la care au transformat tesatura politica a Europei si au marcat inceputul sfarsitului Razboiului Rece. De-a lungul anului 1989, el a profitat de fiecare ocazie pentru a-si exprima sprijinul pentru comunisti reformisti din tarile blocului sovietic...