SFANTUL IOAN GURA DE AUR Nu-i putin lucru acela de a nu ne interesa de fratii nostri. Iata pilda cu omul care si-a ingropat talantul. Purtarea lui, in ce-l priveste, parea a nu fi gresita. El nu pacatuise nimic cu privire la pastrarea lucrului incredintat, pentru ca l-a inapoiat intreg. Dar el a pacatuit cu []SFANTUL IOAN GURA DE AURNu-i putin lucru acela de a nu ne interesa de fratii nostri.

Iata pilda cu omul care si-a ingropat talantul. Purtarea lui, in ce-l priveste, parea a nu fi gresita. El nu pacatuise nimic cu privire la pastrarea lucrului incredintat, pentru ca l-a inapoiat intreg. Dar el a pacatuit cu privire la felul in care a folosit acest lucru. N-a inmultit ceea ce i se incredintase si de aceea a fost pedepsit.

Vedem asadar, ca pentru a fi mantuiti, nu-i de ajuns ca noi insine sa fim plini de foc, luminati, cuprinsi de dorinta de a asculta Sfanta Scriptura. Ci trebuie sa valorificam lucrul incredintat si sa-l inmultim atunci cand, lucrand la propria mantuire, sa facem legamant de a avea grija si fata de altii.

Luati aminte, cat de usoare sunt poruncile Stapanului, in cele omenesti, cei ce imprumuta banii stapanului lor, sunt tinuti sa-i implineasca. Ati imprumutat li se zice vi se cade a-i implini; eu, eu n-am a face cu cel care i-a primit.

Dumnezeu nu face asa: el ne porunceste numai de a da, iar de implinire, nu mai raspundem noi. ()Sa ducem invatatura la fratii nostri, fie ca ne asculta, fie ca nu. De ne asculta, castig va fi si pentru ei si pentru noi. Nu ne asculta, isi asuma raspunderea. Facut-am ceea ce ni se cerea, dandu-le sfaturi; iar ei de...