1. Un adevarat scriitor poate fi numai acela care se poate transpune in toate starile in care poate ajunge un suflet omenesc. Pentru ca el sa se poata adresa tuturor si totusi fiecare dintre cei care iau cunostinta de mesajul lui sa simta ca ceea ce este spus acolo parca este spus anume pentru []1. Un adevarat scriitor poate fi numai acela care se poate transpune in toate starile in care poate ajunge un suflet omenesc.

Pentru ca el sa se poata adresa tuturor si totusi fiecare dintre cei care iau cunostinta de mesajul lui sa simta ca ceea ce este spus acolo parca este spus anume pentru el. Aceasta inseamna a vorbi in felurite limbi.2. In felul acesta, el poate sa-l ia de mana pe fiecare cititor, pe fiecare ascultator al sau,de pe oricare treapta a cunostintei, a evlaviei, a sfinteniei ar fi, si sa-l ajute, invitandu-l: Prietene, muta-te mai sus! (Lc 14, 10). i fiecare sa-l inteleaga. i fiecare sa simta ca scriitorul insusi este cel putin acolo unde il invita pe el sa suie.3. Atunci pastorul va fi model pentru turma (I Ptr 5, 3).

Scriitorul, model pentru cititori (II Tes 3, 9).

Inaintasul, model pentru urmasi (Iac 5, 10).

Propovaduitorul, model pentru credinciosi (I Tim 4, 12). i tanarul chiar si el un model pentru cei batrani (Tit 2, 7).

Numai asa ne vor auzi toti vorbindu-le fiecare in limba lui lucrurile minunate ale lui Dumnezeu, dupa cum auzeau ascultatorii Cincizecimii din Ierusalim.4. Cand iti vei deschide gura, fiecare sa te inteleaga vorbindu-i ca si cum ai fi sufletul lui si ai cunoaste tot ce-i acolo.

Ca si cum ai fi trimis numai la el,ca si cum ai fi frate numai al lui, sotul lui, prietenul lui cel mai apropiat.

Numai asa poti fi binefacatorul fiecaruia si al tuturor.

Aceasta inseamna cu adevarat a avea darul vorbirii in limbi.5. Oricat de minunate ar fi chiar lucrarile tale, lasa-le pe toate acestea sa le spuna altii.

Tu spune sufletelor care te asculta numai despre lucrurile minunate ale lui Dumnezeu.

Caci numai privirea la lucrurile Lui ii vor inalta si pe ei, si pe tine. Toate celelalte numai va vor cobori si pe tine, si pe ei.6. Cand privesti la lucrurile omului, il lauzi pe om.

Cand privesti la lucrurile lumii, lauzi lumea.

Ci numai cand privesti la lucrurile lui Dumnezeu Il lauzi numai pe Dumnezeu,Singurul vrednic de toata slava, lauda si multumirea noastra si a tuturor oamenilor, acum si in toti vecii vecilor.7. Care sunt cele mai de seama din lucrurile nadajduite de credinta?Venirea Domnului Iisus. i Rasplata Lui cereasca!8. Cine mai crede azi cu adevarat si de neclintit in aceste doua lucruri nadajduite?Cati credinciosi mai asteapta cu o constiinta tematoare, vie si treaza zi si noapte Venirea Domnului, ca sa se pregateasca in fiecare seara si in fiecare dimineata, avand gandul acesta: Poate astazi vine! ?Pe cati ii face acest gand in fiecare zi tot mai buni, mai binefacatori, mai sfinti?O, si cati traiesc ca si cand Hristos n-ar mai veni niciodata?9. Cine mai lucreaza astazi pentru rasplata cea de Sus, cand toti pastorii cer plata, toti ostenitorii remuneratii, toti predicatorii salarii, daruri, pensii, cadouri, lux, televizor, comoditate, masina, avionCati sunt ca fratele Petru, sau Ioan, sau Pavel, care, dupa ziua lor de munca grea, cu palmele crapate, sa mai mearga peste dealuri doua ceasuri pentru o adunare de alte patru ceasuri, cu fratii, apoi sa vina iarasi doua ceasuri inapoi?Spre ziua, mai ramanandu-le si lor sa doarma, asa imbracati si incaltati, doar doua ceasuri, pana sa-si ia din nou ziua lor de munca grea, care va avea iarasi tot o astfel de noapte.

Numai chinuitii lui Hristos mai pot face asa cum a facut El. Dar ei, cei care au fost aici ca El, vor fi ca El si Acolo.10. Ganditi-va cati sunt astazi de acestia, pentru a vedea cat sunt de rare astazi pe lume increderea neclintita in lucrurile nadajduitesi puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad. i totusi lumina lumii...