Poti sa plangi apoi ca n-ai ascultat atunci cand era vremea ascultarii. Poti sa plangi apoi strain intre straini si rob la niste vrajmasi, daca atunci cand erai in mijlocul poporului tau, in cetatea ta, fericit, n-ai vrut sa asculti de Dumnezeu si de Cuvantul Sau. Atunci nu mai era intoarsa fata poporului spre Dumnezeu, []Poti sa plangi apoi ca n-ai ascultat atunci cand era vremea ascultarii. Poti sa plangi apoi strain intre straini si rob la niste vrajmasi, daca atunci cand erai in mijlocul poporului tau, in cetatea ta, fericit, n-ai vrut sa asculti de Dumnezeu si de Cuvantul Sau. Atunci nu mai era intoarsa fata poporului spre Dumnezeu, nici fata lui Dumnezeu spre popor.

Exista o vreme si de rabdare, si de indurare. Dupa ce trece vremea aceasta de indurare pe care o are Dumnezeu fata de toti, vine vremea mustrarii si a pedepsirii pentru fiecare pacat. Atunci poate sa-si aduca omul aminte ce bine era daca asculta. i ce usor i-ar fi acum daca atunci ar fi ascultat Cuvantul lui Dumnezeu.

Atunci acolo nu mai era un profet. Atunci trebuia sa asculte numai mustrarea, numai injuraturile, numai apasarea si batjocurile vrajmasului, pentru ca vremea indurarii si vremea iubirii trecuse.

Exista o vreme si pentru iertarea si rabdarea lui Dumnezeu! Exista o vreme cand Dumnezeu ne trimite un profet al Sau, un om al Sau, un Cuvant al Sau pe care, daca-l ascultam, suntem fericiti. Dar exista o vreme a fiecarui lucru, cand omul lui Dumnezeu se duce si poporul ramane fara el.

Numai cand ramai fara parinti stii ce inseamna parintii. Numai cand ramai fara o nevasta, fara o sotie sau fara un sot bun stii ce a insemnat o sotie buna, un om bun.

Numai cand ramai fara sanatate, atunci stii ce a insemnat sanatatea. i numai cand omul isi pierde mantuirea, atunci va sti Multi vor sti in focul iadului cum a stiut bogatul nemilostiv cand a ajuns in flacarile iadului ce insemna vremea cand Lazar era la poarta lui Ca ar fi putut face bine, ca sa aiba si el parte de bine, cand Domnul era langa el. i ar fi putut sa-L primeasca si sa fie mantuitDar n-a ascultat!Este o vreme si pentru noi, cum a fost o vreme si pentru Ierusalim, cand Mantuitorul Hristos i-a spus: Ierusalime, Ierusalime, de cate ori n-am vrut sa strang pe copiii tai cum strange gaina puii sub aripi si n-ati vrut! Iata ca de acum vor veni vrajmasii, te vor impresura cu santuri, te vor darama si nu vor lasa in tine piatra pe piatra, pentru ca n-ai cunoscut vremea cand erai cercetat! .

Noi multumim lui Dumnezeu ca ne gasim aici, in casa aceasta in care niste copii credinciosi si niste parinti credinciosi au cautat fata Domnului cand El i-a indemnat la aceasta. i de atunci fata lor si casa lor e luminata si bucuroasa. Chiar daca au venit uneori si furtuni, si intristari, si boli, ca acestea sunt in ordinea lucrurilor, in firea lucrurilor pe pamant, si nu-i nimeni numai sanatos.

Nu-i merge nimanui numai bine. i nu-i niciodata numai timp frumos.

Vin si incercari, dar, pentru cel credincios, Dumnezeu are totdeauna fagaduinte: Nu te teme, Eu sunt cu tine si te voi izbavi! .

Rugaciunea celui credincios are totdeauna o fagaduinta. Un credincios nu sufera niciodata in zadar.

Dupa ce trece vremea incercarii pentru ca si vremea aceasta isi are rostul ei , vine vremea bucuriei, dupa cum este scris: Seara vine plansul chinului amar, dimineata vine veselia iar .

Totdeauna vine veselia, pentru ca incercarile Domnului tin o clipa, dar indurarea si bucuriile Lui tin vesnic. Deci si peste casa aceasta, ca si peste orice casa de credinciosi, trebuie sa vina si incercarea, pentru ca este scris ca lui Moise cand a fost pe munte si L-a intrebat pe Dumnezeu: Doamne, de ce celor buni li se intampla in lume adeseori necazuri si suferinte, iar celor rai le merge bine? Domnul i-a zis: Moise, Moise, nu se cuvine niciodata ca omul sa intrebe pe Dumnezeu De ce? . Pentru ca omul trebuie sa stie ca Dumnezeu este Bun si Intelept si, oricand lucreaza, El stie ce lucreaza. Dar pentru ca M-ai intrebat, iata, iti spun: i cei buni gresesc pe pamant. i este scris: Nimic intinat nu va intra in Imparatia lui Dumnezeu . i, pentru ca cei buni sa intre in cer, Dumnezeu ii curata...