La Multi Ani tuturor poetilor si iubitorilor de poezie! Ziua Internationala a Poeziei se sarbatoreste pe data de 21 martie si este declarata de UNESCO, incepand din anul 1999, drept o recunoastere a faptului ca oamenii de litere si de cultura, poetii si scriitorii din intreaga lume si-au adus o contributie remarcabila la imbogatirea culturii []La Multi Ani tuturor poetilor si iubitorilor de poezie! Ziua Internationala a Poeziei se sarbatoreste pe data de 21 martie si este declarata de UNESCO, incepand din anul 1999, drept o recunoastere a faptului ca oamenii de litere si de cultura, poetii si scriitorii din intreaga lume si-au adus o contributie remarcabila la imbogatirea culturii si spiritualitatii universale. De asemenea, Ziua internationala a poeziei urmareste sa sustina creatia poetica, stabilirea unui dialog intre poezie si alte genuri ale creatiei, editarea si promovarea poeziei ca arta deschisa oamenilor. Redam mai jos cateva ganduri profunde ale fratelui nostru drag, Traian Dorz, despre poezie si nu numai, care sper sa ne motiveze mai mult in a trai o viata mai adanca in Hristos. Dumnezeu ne-a dat posibilitatea sa aparem in fata altora ca niste exemple. Vorbesc de acei frati deosebiti dintre noi de la care, atunci cand deschid gura, are ce sa asculte orice om, de orice nivel cultural sau religios ar fi el. Toti cei care asculta gandesc miscati si mirati despre aceasta. Asa cum se mirau cei din vremea apostolilor cand ii ascultau pe acestia vorbind si ziceau: De unde au oamenii acestia lumina si puterea aceasta, ca ei n-au invatat la nici un fel de scoala inalta?! .( )De unde vine asta? Numai de la puterea lui Dum-nezeu! Asa ca aici, la aceasta lucrare, tot ce se petrece este lucrarea si influenta, si actiunea directa a Duhului lui Dumnezeu peste oricine lucreaza.

Daca se ridica unul sa spuna un cuvant, deschide Biblia si ai sta, de multe ori, ceasuri intregi sa asculti. La fel, daca se apuca sa scrie o poezie, el, care nu cunoaste nici un fel de reguli de arta poetica si de tot ceea ce pretinde lumea in timpul nostru, creeaza niste lucruri cum ati auzit aici. Pline de uimire!Nici o arta din lume, oricat de pretentioasa ar fi ea, n-ajunge sa creeze niste lucrari de o asa valoare si fru-musete ca acelea create de Duhul lui Dumnezeu ( )Dumnezeu iti da atata putere, cata esti tu in stare sa primesti. Cat ai sufletul tau deschis, cat ai inima ta des-chisa si mintea deschisa sa poti primi.

De aceea, cel mai important lucru este o minte sanatoasa si o inima curata. Mintea sanatoasa sesizeaza adevarul clar, intelege invatatura, stie bine sa se orien-teze si cunoaste bine directia. Inima curata primeste puterea Duhului Sfant, lumina si caldura lui Dumnezeu. i aceste doua daruri de la Dumnezeu intregesc omul cel nou.

Noi am invatat in scoala Duhului Sfant, cum a spus Parintele Iosif. Am invatat sa facem poezii, sa facem cantari si sa marturisim Cuvantul lui Dumnezeu. i iata ce puternica revarsare de binecuvantari ne-a dat Dum-nezeu. Ca noi, cei ce suntem nestiutori in ce priveste lumea, fara nici un fel de pregatire si fara nici un fel de pretentie in ce priveste cerinta lumeasca, totusi in Lucrarea Domnului am ajuns sa fim o priveliste de admiratie pentru lumea intreaga. Cum spune Goga intr-una din poeziile sale:Privighetori din alte tari / vin doina sa ne-asculte, / la noi sunt cantece si flori / si lacrimi multe, multe Pentru aceasta sunt binecuvantarile noastre, pentru ca au fost lacrimi multe, multe. Acestea au fost un dar de la Dumnezeu peste aceasta Lucrare. i noi am spus totdeauna si am simtit totdeauna ce fericit e cel ce poate sa planga. i ce nefericit e acela ce nu poate plange. titi, ati simtit vreodata ce impovarata v-a fost inima cand trebuia sa plangeti si n-ati putut? Goga iarasi, un-deva, are doua versuri care spun cam asa:Vai, ma-ngrozesc si eu de mine / de cata vreme n-am mai plans! .

In starea aceasta ajunge o inima, ca se ingrozeste de ea insasi cand n-are lacrimi! Dar ce binecuvantare sunt de la Dumnezeu lacrimile! Lacrimile dragostei, lacrimile bucuriei, lacrimile fratietatii, lacrimile rugaciunii, lacrimile cantarii, lacrimile Cuvantului lui Dumnezeu. Ferice de cine le are! i peste Lucrarea aceasta a plouat Dumnezeu cu aceasta binecuvantare a lacrimilor. Singuri stiti ce feri-citi ati trait cand ati putut avea ochii plini de lacrimi! ()O cuvantare cu lacrimi totdeauna va zgudui sufletele celor care o asculta. O cantare cu lacrimi totdeauna va misca si va muia inimile celor care o asculta. O poezie scrisa cu lacrimi, o rugaciune spusa cu lacrimiNoi ne-am obisnuit sa masuram valoarea unui lucru numai dupa lacrimi. Pentru ca acestea au fost bogatia noastra. Acestea sunt valuta noastra, comoara noastra.

Acestea sunt aurul si averea noastra: lacrimile. i ce binecuvantare am primit de la Dumnezeu prin ele! Acestea ne-au invatat pe noi. i de aceea acum trebuie sa fim foarte atenti cand, vrand-nevrand, ajungem in atingere cu diferite curente lumesti. Sunt frati de-ai nostri si surori de-ale noastre care nu mai ara din greu cu condeiul, cu penita cum am arat noi la inceput. Ei au acum stilou si lucreaza elegant si scriu frumos i acestia ajung acum in atingere cu diferite curente, cu diferite metode cu care lucreaza lumea Sa fie foarte atenti!Se citeste acum atat de multa literatura. Se asculta atat de multa muzica. Se aude atat de multa poezie si cantare si, vrand-nevrand, curentele lumesti te influenteaza fara sa-ti dai seama. Pentru ca intr-adevar sunt niste lucruri frumoase si acolo.

Insa de cele mai multe ori metoda aceasta este numai un fel de subterfugiu, un fel de paravan sub care se ascunde lenevia si neputinta, si saracia de talent la cei mai multi. Noi am inteles asa cum am fost obisnuiti dar se poate ca cei care fac parte din generatiile acestea noi si care citesc, si care studiaza, si care umbla cu privire la mai deasa atingere cu curentele astea noi, cu felul acesta nou de a compune melodii sau de a compune poezii, sau de a lucra sa fie ispititi sa primeasca o influenta lumeasca atat in ceea ce priveste poezia, cat si cantarea. ()Ce-am vrut eu sa spun este ca aici intre noi, in seara aceasta, unii au cantat, altii au declamat poezii si cantari oarecum cu influenta putin deosebita de specificul si felul clasic in care am lucrat noi pana...