4 mai, Psalmul 51, v. 13 Iata si cel de al treilea si cel mai frumos pas, iata cea mai fericita stare la care ajunge omul lui Dumnezeu, dupa ce parcurge acest binecuvantat drum al nasterii din nou! Caci, dupa cum s-a mai spus, acest psalm dumnezeiesc al Pocaintei zugraveste limpede chiar cele trei stari []4 mai, Psalmul 51, v. 13Iata si cel de al treilea si cel mai frumos pas, iata cea mai fericita stare la care ajunge omul lui Dumnezeu, dupa ce parcurge acest binecuvantat drum al nasterii din nou! Caci, dupa cum s-a mai spus, acest psalm dumnezeiesc al Pocaintei zugraveste limpede chiar cele trei stari ale Nasterii din nou care este Taina Pocaintei si anume:Starea intaia: Trezirea si recunoasterea pacatului: Pocainta;Starea a doua: innoirea, impartasirea si legamantul;Starea a treia: Marturisirea, trairea si propovaduirea.

Prin aceste trei stari au trecut intotdeauna si vor trece totdeauna toti acei care, din niste vrajmasi ai lui Hristos prin pacatul si neascultarea lor, au ajuns niste credinciosi si vestitori ai Lui. Nimeni n-a putut si nu va putea ajunge in alt fel la starea dupa voia lui Dumnezeu! Toata istoria Bisericii Domnului si toate vietile sfintilor Lui sunt pline de astfel de pilde, intre care cea a Sfantului Apostol Pavel este cea mai adanc graitoare (Fapte 9, 1-30). Un adevarat impreuna-lucrator cu Dumnezeu la propasirea imparatiei si a cauzei Sale (1 Cor. 3, 9) numai asa se poate ajunge. Numai acela care a fost curatit prin pocainta sa si prin Duhul Iui Dumnezeu poate deveni un slujitor al amandurora. Numai cine a intrat pe aceasta usa in Biserica cea vie, in staulul lui Hristos (Ioan 10, 9), acela a devenit cu adevarat o oaie curata sau un pastor vrednic al Lui.

Cine a sarit pe alta parte, cine a ajuns in slujba Domnului prin alte mijloace, fara o adevarata pocainta si fara innoirea fiintei sale, acela nu poate fi o fiinta curata si nici un slujitor bun si folositor al lui Hristos. Dar vai, cu trecerea veacurilor, aceasta dumnezeiasca si neaparata conditie, impusa de...