Vom cerceta cu de-amanuntul istoria cetatilor Sodoma si Gomora, din Biblie. Aceasta istorie nu este o istorie ca oricare alta. Istoriile din Biblie sunt altfel de istorii. Ele sunt invataturi si chemari pentru noi si mantuirea noastra. Asa e si cu istoria cetatilor Sodoma si Gomora. Ea este o chemare a Dumnezeirii. Ea ne arata []Vom cerceta cu de-amanuntul istoria cetatilor Sodoma si Gomora, din Biblie. Aceasta istorie nu este o istorie ca oricare alta. Istoriile din Biblie sunt altfel de istorii. Ele sunt invataturi si chemari pentru noi si mantuirea noastra.

Asa e si cu istoria cetatilor Sodoma si Gomora. Ea este o chemare a Dumnezeirii. Ea ne arata ca o oglinda starea noastra pacatoasa si striga pe noi sa iesim din rau tati. Domnul a prefacut in cenusa cetatile Sodoma si Gomora ca sa slujeasca de pilda celor ce vor trai in faradelegi (II Petru 2, 6).

In acest inteles vom cerceta cu de-ama-nuntul istoria cetatilor Sodoma si Gomora. Minunate invataturi sunt si in aceasta istorie. De la inceput pana la sfarsit, istoria cetatilor Sodoma si Gomora este plina de invataturi sufletesti.

Le vom arata rand pe rand.

Ce spune Biblia despre cetatile Sodoma si Gomora?Din Biblie putem afla ca:Locuitorii Sodomei si Gomorei erau din urmasii lui Ham (Fac. 10, 6), adica si de vita lor erau rai. Mai amanuntit Biblia nu ne spune cum au ajuns aici si cum si-au zidit cetatile. Biblia ne spune numai doua lucruri: oamenii din aceste cetati traiau intr-un tinut plin de bel sug si bogatie, iar, a doua, ca erau foarte stricati.

Cetatile Sodoma si Gomora erau asezate in campia Iordanului. Azi aceasta campie e o pustietate mare. E un tinut mort ca si Marea Moarta, fara vegetatie si fara viata. Nu insa asa era acest tinut inainte de prapadul cetatilor. Biblia ne spune ca in timpul acela valea Iordanului era un adevarat paradis. Iordanul nu se oprea in Marea Moarta, ci curgea inainte pana la Marea Rosie, revarsand in jurul lui viata si belsug.

Cand Avraam s-a despartit de Lot, fratele sau, Lot si-a ales campia Iordanului tocmai pentru belsugul ei. i ri dicandu-si Lot ochii, a vazut ca toata campia Iordanului era bine udata. Inainte de a nimici Domnul Sodoma si Gomora, pana la oar, era ca o gradina a Domnului, ca tara Egiptului (Fac. 13, 10).

Fireste, intr-un tinut plin de atata bunatate, locuitorii Sodomei si Gomorei duceau o viata usoara si plina de belsug. Dar s-a intamplat si aici ceea ce se intampla si azi. Indestularea si imbuibarea i-a semetit pe oamenii din cele doua cetati; i-a facut sa uite de Dumnezeu si sa se cufunde in pacate. Iata aceasta a fost nelegiuirea Sodomei: ingamfarea, indestularea de paine si nepasarea (Iezec. 16, 49).

Ah, ce ticalos mare-i omul! Cand apuca la trai bun si belsug, el uita pe Dumnezeu. S-a-puca de pacate. i a mancat Iacob si s-a saturat si a uitat pe Domnul. Israil s-a ingrasat si a parasit pe Dumnezeu,...