I Timotei 4, 9-15 Nimeni sa nu dispretuiasca tineretile tale, ci fa-te pilda credinciosilor cu cuvantul, cu purtarea, cu dragostea, cu credinta, cu curatia (vers. 12). Apostolul Pavel il sfatuieste pe ucenicul sau iubit, Timotei, cum trebuie sa fie in fata fratilor care ascultau Cuvantul Evangheliei. Ce indatorire inalta avea Timotei sa puna buna randuiala []I Timotei 4, 9-15 Nimeni sa nu dispretuiasca tineretile tale, ci fa-te pilda credinciosilor cu cuvantul, cu purtarea, cu dragostea, cu credinta, cu curatia (vers. 12).

Apostolul Pavel il sfatuieste pe ucenicul sau iubit, Timotei, cum trebuie sa fie in fata fratilor care ascultau Cuvantul Evangheliei.

Ce indatorire inalta avea Timotei sa puna buna randuiala in Biserici! Cand citesc aceste Epistole catre Timotei, vad in ele nu numai invataturi, dar si dragostea Sfantului Pavel aratata fata de fiul lui iubit in credinta. Citim la Evanghelia de la Ioan, cap 13, vers. 23: Iar la masa era rezemat la pieptul lui Iisus unul dintre ucenicii Lui pe care il iubea Iisus . Este vorba despre Ioan, cel mai tanar dintre Apostolii Domnului. Iisus l-a iubit. Dar si Ioan L-a iubit mai mult decat toti ceilalti si era nelipsit de langa Invatatorul sau. Dragostea lui Ioan nu s-a oprit numai in timpul partasiei cand Il insotea pe Iisus, ci a mers pana la Cruce. i tanarul Timotei a inteles iubirea Parintelui sau duhovnicesc. Sfantul Pavel ii destainuie tristetea pe care a avut-o din partea unora care nu l-au inteles si chiar l-au parasit (cf. II Tim 4, 10-12).

Ce rari sunt acei care stiu sa asculte, dar sa si implineasca datoria de fiu fata de Parintele sau!Apostolul Ioan a stiut. Ucenicul Timotei a stiut si el cum sa asculte si sa implineasca. Eu vad o asemanare la acesti tineri ucenici care au imbratisat Apostolatul fiind gata nu numai la Ascultare, dar si la jertfa.

In decursul veacurilor, avem multe exemple de tineri care au vestit Evanghelia pana la jertfa. Tineri devotati care au raspuns chemarii si au luminat in vremuri grele. In Vechiul Testament, avem tineri plini de credinta, incepand cu Abel, Iosif, Samuel, David si alti tineri care, la timpul potrivit, au fost bineplacuti lui Dumnezeu.

In primele Veacuri Crestine, multi tineri au fost ucisi cu sabia, omorati cu pietre, cum a fost Arhidiaconul tefan, primul Mucenic care L-a marturisit pe Hristos.

Oare stie cineva numarul celor ucisi care...