Domnul a spus si rosteste continuu din Sfanta Sa Evanghelie: Cel care este sluga Mea credincioasa, cel ce se lupta cu vitejie pentru numele Meu, cel ce s-a botezat in numele Meu si a ramas credincios si marturiseste despre Mine in fata oamenilor, cel ce Ma propovaduieste ca Dumnezeu adevarat intrupat in om, cel care []Domnul a spus si rosteste continuu din Sfanta Sa Evanghelie: Cel care este sluga Mea credincioasa, cel ce se lupta cu vitejie pentru numele Meu, cel ce s-a botezat in numele Meu si a ramas credincios si marturiseste despre Mine in fata oamenilor, cel ce Ma propovaduieste ca Dumnezeu adevarat intrupat in om, cel care zice ca M-am rastignit si am inviat din iubire pentru oameni, despre acela voi marturisi si Eu in fata ingerilor Tatalui Meu, in fata ingerilor din ceruri.

Preamarit si fericit este omul crestin, drept-credinciosul care va marturisi in fata tiranilor, in fata ateilor, in fata materialistilor si rationalistilor, dumnezeirea Hristosului nostru. Biserica noastra crede si marturiseste ca va naste sfinti pana in vremurile de pe urma, pana la sfarsitul veacurilor, ca va arata fii sfinti si vrednici de cununa.

Dupa cum vedem, astazi nu avem oameni care sa se nevoiasca precum vechii asceti si pustia nu mai arata ca atunci sfinti facatori de minuni si purtatori de duh. Care vor fi, deci, sfintii timpurilor de pe urma, de vreme ce nu lucram nevointa si virtutea vechilor asceti si monahi? Trebuie sa credem neclintit ca in vremurile de pe urma, in care am intrat deja, oamenii sfinti vor fi aceia care vor da marturie despre Iisus al nostru si vor propovadui si vor spune raspicat ca Hristosul nostru este Dumnezeu adevarat, intrupat in om. Prin aceasta marturisire se vor incununa si se vor sfinti.

Mucenicii au dat marturisirea cea buna in primii ani ai crestinismului. Minunile au fost foarte multe. Faceau minuni cu mare usurinta. Exista multa sfintenie. Oamenii credinciosi erau plini de Duh Sfant. Virtutea era lucrata din belsug. Acum insa noi nu mai avem virtuti, noi ne straduim, dar nu reusim nimic. Pretutindeni intuneric, pretutindeni amagire, pretutindeni pierzanie. Toate paturile varstei si treptele sociale ale oamenilor sunt pline de pacat si intuneric. Intunericul acesta al pacatului si...