Mantuind, mantuiesti sufletul tau; sa nu te uiti inapoi (Fac. 19,17- 26) In istoria cu scaparea lui Lot, Biblia spune si urmatoarele: Dupa ce ingerii l-au scos afara (din cetate) pe Lot, pe fetele sale si pe femeia sa, unul dintre ei a zis: Mantuind, mantuieste-ti sufletul tau; sa nu te uiti inapoi , iar femeia []Mantuind, mantuiesti sufletul tau; sa nu te uiti inapoi (Fac. 19,17- 26)In istoria cu scaparea lui Lot, Biblia spune si urmatoarele:Dupa ce ingerii l-au scos afara (din cetate) pe Lot, pe fetele sale si pe femeia sa, unul dintre ei a zis: Mantuind, mantuieste-ti sufletul tau; sa nu te uiti inapoi , iar femeia lui s-a uitat inapoi si s-a prefacut intr-un stalp de sare (Fac. 19, 17 si 26).

Un adanc inteles este in aceasta istorie. Un adanc inteles este in porunca pe care i-au dat-o ingerii lui Lot: sa nu te uiti inapoi! . In aceasta porunca este pusa una din tainele mantuirii sufletesti.

Taina mantuirii sufletesti are doua puncte. Punctul cel dintai este aflarea Domnului, aflarea scumpei Sale Jertfe cu ajutorul careia putem sa o rupem cu lumea ; putem sa scapam din Sodomele si Gomorele pieirii sufletesti.

Al doilea punct tot atat de insemnat -este porunca ce i s-a dat lui Lot: sa nu te uiti inapoi ! sa staruiesti pe calea mantuirii. Dupa ce L-ai aflat pe Domnul si ai scapat in calea mantuirii, sa nu te mai uiti inapoi, sa nu te mai intorci inapoi la rautatile din care ai scapat.

Mantuirea inseamna o rupere statornica si definitiva cu duhul acestei lumi (Efes. 2, 2), cu stricaciunile si ispitele lumii.

Aceasta rupere i se cerea si lui Lot.

Dar femeia lui Lot va fi suspinat in inima sa, zicand: Ah, locul meu cel placut, ah, prietenii mei si prietenele mele, ah, desfatarile mele! Stai sa mai ma uit o data indarat Dar aceasta intoarcere i-a fost spre pierzare.

Femeia lui Lot nu se putea desparti de duhul cel pacatos in care traise; nu se putea rupe de stricaciunea cetatilor, n-avea putere si placere pentru calea mantuirii. A pierdut mantuirea, pentru ca s-a uitat inapoi , pentru ca nu s-a putut rupe cu sufletul de locul stricaciunii.

Unui om, i-a zis Iisus: Vino, dupa Mine! . Doamne, voi veni dupa Tine i-a zis omul dar lasa-ma mai intai sa ma duc sa-mi iau ramas bun de la ai mei . Iisus i-a raspuns: Oricine pune mana pe plug si se uita inapoi, nu este vrednic pentru imparatia lui Dumnezeu (Luca 9, 59-62).

Iata si Mantuitorul ne spune ceea ce ii spuneau ingerii lui Lot: nu va uitati inapoi! . A merge dupa Domnul inseamna a pune mana pe plug si a nu te uita inapoi; inseamna a lucra si lupta pentru mantuirea sufletului si a te rupe definitiv de duhul acestei lumi .

Ati vazut cum fac deprinderi soldatii. Cand li se comanda: la stanga priviti! la dreapta va aplecati! ei stau cu fata inainte. Insa capul si cu privirea si cu...