Precum am amintit mai inainte, Biserica Sfantului Mormant e zidita pe locul unde a fost rastignit si in gropat Mantuitorul. Locul unde a fost Mormantul Mantuitorului e in mijlocul bisericii. Acesta e locul despre care spun evangheliile ca Iosif cu Nicodim si Mironositele au luat corpul lui lisus de pe cruce si, infasurandu-l in panza curata, []Sfantul Mormant Altarul cladit pe locul unde Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos S-a pogorat in mormant pentru noi si mantuirea noastraPrecum am amintit mai inainte, Biserica Sfantului Mormant e zidita pe locul unde a fost rastignit si in gropat Mantuitorul. Locul unde a fost Mormantul Mantuitorului e in mijlocul bisericii. Acesta e locul despre care spun evangheliile ca Iosif cu Nicodim si Mironositele au luat corpul lui lisus de pe cruce si, infasurandu-l in panza curata, L-au pus in mormant nou, sapat in piatra (Matei 27, 59-61). Acesta e locul unde L-au strajuit pe Iisus in noaptea invierii. Aici e locul unde un inger, ca o lumina de fulger, s-a aratat mironositelor si le-a vestit invierea (Matei 28,2-3), Acest preasfant loc ce s-a facut izvorul vietii si invierii noastre e cuprins in altarul (capela) a carui fotografie o dam la pag.56. in aceasta capela se afla Mormantul Mantuitorului. De jur-imprejurul capelei este loc umblator prin biserica. Ca sa poti vedea si saruta Sfantul Mormant trebuie sa intri in capela.

Pe dinafara capela este impodobita cu candele, sfesnice si fel de fel de scumpeturi si podoabe, in fotografie se vede fata si intrarea capelei Sfantului Mormant. Sfesnice uriase, inalte de metri intregi si nenumarate candele de aur si argint, in toate culorile, ard neincetat in fata acestei intrari. Deasupra, la mijloc, e o icoana mare, infatisand invierea Mantuitorului. i acum, iata, soseste si randul meu sa intru in altarul Sfantului Mormant. Vino, draga suflete cititor, vino si intra si tu cu mine in locul cel sfant unde Mantuitorul S-a facut Izvorul vietii si invierii noastre! Pasesc inainte cuprins de fior sufletesc. Intrand inlauntru, observ ca in aceasta capela se afla doua inca peri. Cea dintai, in care am intrat, e ceva mai marisoara. Incap in ea cam 10-15 persoane, in mijlocul ei e o masa rotunda de marmora, acoperita cu scumpeturi si lucruri sfinte. Acesta e locul unde ingerul a vestit invierea Domnului. Acesta e locul despre care spun evangheliile ca ingerul Domnului, pogorandu-se din cer, pravali piatra si statu deasupra ei, si era infatisarea lui ca lumina de fulger si imbracamintea alba ca zapa da. Strajerii se cutremurara de spaima lui si cazura ca morti. Aici a vestit ingerul invierea Domnului Miro nositelor cuprinse de frica si bucurie mare (Matei 28).

In masa din mijloc e o parte din piatra pe care a pravalit-o ingerul Domnului. E imbracata in marmora scumpa. Locul acesta se cheama si Piatra ingerului . Pe aceasta piatra se face si slujba, ca pe o sfanta masa il e altar.

Pentru o mai buna orientare a cititorilor, dam mai jos fotografia in care se vede launtrul capelei Sfantului Mormant, in fata se vede incaperea prima unde, la mijloc, e masa cu Piatra ingerului . Un pelerin e tocmai in acest loc si isi asteapta intrarea la Sfantul Mormant, in cealalta, a doua incapere, in fund, se vede Slantul Mormant in fata caruia doi pelerini tocmai isi lac inchinarea.

Ma simt cuprins le fior sufletesc pe locul unde ingerul a vestit invierea. De frica si de bucurie mare spun evan gheliile ca erau cu prinse Mironositele cand ingerul Dom nului le-a vestit Invierea. Aceeasi frica si bucurie o simt parcasi in sufletul meu. E ceva in acest loc ce te porneste sa plangi cu toate suspinurile ini mii laie, dar alaturi de aceasta e si ceva ce-ti sterge lacrimile, ce te mangaie si iti striga: Nu plangeti, ca Fiul a inviat , iertarea si viata din au rasarit. E ceva in acest loc ce parca te opreste sa mergi inainte, zicandu-ti: Suflete, opreste-te in loc, nu intra, mai stai aici afara, mai plange si te tanguieste, caci si tu L-ai rastignit si L-ai ingropat pe Mantuitorul cu ticalosiile tale insa odata cu acest cutremur de mustrare, deodata parca se aude si glasul Lui: Veniti la Mine toti cei osteniti veniti cei pacatosi., veniti de luati iertare si viata veniti, caci Eu sunt invierea si Viata; tot cela ce crede in Mine viu va fi, chiar daca va fi murit (loan 11,25). i acum, iata, stau gata de intrare in cealalta incapere unde e Momantul Mantuitorului. Trebuie sa trecerm acolo printr-o deschizatura mica si joasa. Poti intra numai aplecat, inlauntru nu incap decat trei per soane o data....