Tovarasiile si societatea au o mare inriurire asupra omului. Tovarasia si apropierea unui invatat aduce multa stiinta, a unui poet multe ginduri si simtiri inalte, a unui calator multe cunostinte despre tarile straine, despre obiceiurile si datinile altor popoare. E limpede: tovarasia si apropierea Sfintilor aduc sfintenie. Cu cel cuvios, cuvios vei fi, si cu []Tovarasiile si societatea au o mare inriurire asupra omului. Tovarasia si apropierea unui invatat aduce multa stiinta, a unui poet multe ginduri si simtiri inalte, a unui calator multe cunostinte despre tarile straine, despre obiceiurile si datinile altor popoare. E limpede: tovarasia si apropierea Sfintilor aduc sfintenie. Cu cel cuvios, cuvios vei fi, si cu barbatul nevinovat, nevinovat vei fi, si cu cel ales, ales vei fi (Psalmi 17, 28, 29).

Fa cunostinta cu Sfintii inca de pe acum din vremea vietii pamintesti, pe care Scriptura nici macar nu o numeste viata, ci pribegie. Vrei ca in cer sa te numeri in obstea lor, vrei sa fii partas al fericirii lor?Fa-te partas al lor inca de pe acum. Cind vei iesi din casa trupului, te vor primi la ei ca pe un cunoscut, ca pe un prieten (Luca 16, 9). Nu este prietenie mai apropiata, nu este legatura mai strinsa decit legatura unirii in cuget, a unirii in simtiri, a unirii in teluri (1 Corinteni 1, 10).

Insuseste-ti gindirea si duhul Sfintilor Parinti prin citirea scrierilor lor. Sfintii Parinti au atins telul: mintuirea. i tu vei atinge acest tel prin mersul firesc al lucrurilor. Fiind intr-un cuget si intr-un suflet cu Sfintii Parinti, te vei mintui.

Cerul i-a primit pe Sfintii Parintii in fericitele sale sinuri. Prin acest fapt, el a dat marturie ca gindurile, simtirile si faptele Sfintilor Parinti ii sint placute. Sfintii Parinti si-au zugravit gindurile, inima si lucrarea in scrierile lor. Asta inseamna ca scrierile Parintilor sint calauza neratacita catre cer, marturisita de cerul insusi.

Toate scrierile Sfintilor Parinti sint alcatuite sub insuflarea sau inriurirea Sfintului Duh. Minunata este conglasuirea lor, minunata este ungerea lor de sus! Cel care se calauzeste dupa ele are drept calauza, fara indoiala Duhul Sfint.

Toate apele pamintului se revarsa in ocean si poate ca oceanul este izvorul tuturor apelor pamintului. Toate scrierile Parintilor se reunesc in Evanghelie, toate amintesc de ea, ca sa ne invete a implini intocmai poruncile Domnului nostru Iisus Hristos; izvorul si sfirsitul lor, al tuturor, e Sfinta Evanghelie.

Sfintii Parinti ne invata cum sa ne apropiem de Evanghelie, cum s-o citim, cum sa o intelegem asa cum trebuie, ce ajuta si ce impiedica intelegerea ei si ca atare, la inceput, citeste mai mult scrierile Sfintilor Parinti; iar dupa ce acestea te vor invata cum sa citesti Evanghelia, citeste cu precadere Evanghelia.

Sa nu socoti ca-ti e de ajuns numai citirea Evangheliei, fara citirea Sfintilor Parinti! Acesta e un gind trufas, primejdios. Mai bine sa te aduca la Evanghelie Sfintii Parinti ca pe un fiu iubit, ce a fost pregatit pentru aceasta prin scrierile lor.

Multi, toti care i-au lepadat nebuneste si cu trufie pe Sfintii Parinti, care s-au apropiat nemijlocit, cu indrazneala oarba, cu minte si inima necurate de Evanghelie, au cazut in ratacire pierzatoare. Pe acestia i-a...