S-a întâmplat în 5 mai 1821
S-a intamplat in 5 mai 1821 was first posted on mai 5, 2020 at 3:22 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 mai 1821: A murit (pe insula Sf. Elena) Napoleon I Bonaparte, imparat al Frantei (1804-1814 si 1815); unul dintre cei mai straluciti comandanti militari din istorie; de numele sau se leaga Codurile civil (1804), comercial (1808) si penal (1810), ce au dat o noua baza relatiilor juridice; politica sa externa s-a bazat pe un lung sir de razboaie (razboaiele napoleoniene ) pentru hegemonie in Europa; dupa prima abdicare (1814), revine in Franta la 1.
III.1815 (cele 100 de zile ), dar este infrant de armata anglo-prusaca si silit din nou sa abdice; va fi exilat pe insula Sf. Elena din Oceanul Atlantic, unde va si muri.
Putine personalitati ale istoriei au fost atat de controversate precum Napoleon Bonaparte. Activitatea sa a fost diferit judecata de istorici, potrivit simpatiilor si intereselor acestora. Ceea ce au recunoscut cu totii, indiferent de pozitia lor sunt calitatile exceptionale: inteligenta, puterea de munca extraordinara, carisma, toate fiind indispensabile unui conducator de stat.
S-a nascut pe 15 august 1769 la Ajaccio in Corsica si a urmat o scoala de artilerie Era pasionat de matematica si istorie, dar in ciuda numeroaselor calitati, nu ar fi putut avansa foarte mult in Vechiul Regim. A venit insa Revolutia de la 1789. Tanarul locotenent de artilerie s-a remarcat la asediul orasului Tulon si a ajuns capitan la doar 24 de ani. Zdrobind o revolta regalista la sfarsitul lui 1795, a primit din partea celui mai important membru al Directoratului, Barras, comanda armatei din Italia. Acolo si-a dat masura talentului sau militar si in mintea sa au incoltit primele ambitii politice. A castigat o mare popularitate in randul militarilor dar si din partea poporului. Deoarece faima sa periclita autoritatea Directoratului, este trimis departe, in Egipt, de unde se intoarce prin surprindere si da lovitura de stat din Brumar 1799.
Din acel moment a preluat puterea absoluta. A fost promulgata o Constitutie prin care el a devenit Prim Consul (mai erau inca doi insa fara putere reala) concentrand toate resorturile in mainile sale. Putea numi si destitui guverne, declara razboi si incheia pace, initia proiecte de lege care erau apoi votate de un parlament tri-cameral. Napoleon Bonaparte a desfasurat o activitate fecunda mai ales prin realizarea unui monument al dreptului, cunoscut sub numele de Codul Napoleonian, un cod de legi in concordanta cu noile realitati impuse de victoria revolutiei franceze. Codul Civil francez garanta propietatea, respectarea contractelor liber consimtite intre parti, ceea ce constituia expresia juridica a intereselor clasei mijlocii cu activitati economice in domeniul industriei si comertului. Codul Civil introdus in tarile cucerite a constituit un model pentru posteritate, inclusiv pentru Romania unde a fost adoptat cu unele modificari in 1864.
Administratia a devenit mai eficienta, s-a eliminat coruptia in mare masura. A fost reintrodusa ordinea in finante si s-a pus capat hotiei din banii statului. Circulatia marfurilor si persoanelor a fost pusa in siguranta prin eliminarea briganzilor ce bantuiau drumurile Frantei. A fost lichidata miscarea contra-revolutionara din Vandeea. Somajul a disparut prin masuri ce au dus la salvarea de la faliment a numeroase fabrici. Au fost initiate vaste programe de constructii publice: drumuri, poduri, canale. Economia a beneficiat si de contributiile tarilor cucerite mai ales in perioada imperiului (1804-1815).
Invatamantul s-a bucurat de atentie din partea statului deoarece se dorea o generatie de functionari si militari bine pregatiti si disciplinati. A fost neglijat insa invatamantul pentru fete (Nu cred ca trebuie sa ne batem capul cu educatia fetelor. Casatoria este soarta lor ) iar tinerii provenind din clasele sociale defavorizate aveau mici sanse sa urmeze studii superioare.
Bonaparte a incercat sa atraga de partea noului regim oamenii de seama ai Frantei, indiferent de orientarea lor politica, reintroducand cultul religios catolic (suprimat de Revolutie) prin incheierea unui Concordat cu papa in 1801. Biserica recunostea guvernul francez, care ii numea pe preoti fiind asimilati unor functionari publici si platiti de statul francez. Papalitatea nu revendica bunurile pierdute la 1789 iar Napoleon controla Biserica si isi sporea influenta asupra unei largi categorii de francezi. Pentru ca puterea sa nu-i fie pusa la indoiala, Bonaparte a introdus cenzura asupra presei si a sporit atributiile politiei.
Corsicanul a mostenit razboaiele initiate de Revolutie si Directorat.
Cel mai mare adversar era Austria. Prin victoria de Marengo din 1800 si pacea de la Luneville(1801) Austria ceda Frantei majoritatea posesiunilor italiene. Cu Anglia care era finantatoarea adversarilor francezilor a incheiat o pace de scurta durata la Amiens in 1802. In mai 1804 a proclamat Imperiul Francez, Napoleon, fiul Revolutiei, devenind imparat. Cu un deosebit fast s-a incoronat pe 2 decembrie 1804 la Notre Dame, slujba fiind oficiata de papa. Aceasta ambitie personala i-a dezamagit pe multi contemporani, intrucat el nu mai putea fi vazut un exponent al revolutiei cu idealurile ei de egalitate intre oameni, incompatibile in viziunea unora cu institutia monarhica. Napoleon dorea insa sa il intreaca pe Carol cel Mare.
Urmarea crearea unei unitati europene sub egida Frantei prin implinirea aspiratiilor Revolutiei. Imperiul a reprezentat o perioada de neincetate razboaie impotriva monarhiilor feudale si a Angliei. Ambitia si dorinta nemasurata de glorie a lui Napoleon, vointa statelor feudale de a distruge mostenirea Revolutiei personificata de figura imparatului francez care pune in primejdie puterea lor absoluta.
Se adauga teama Angliei de concurenta comerciala si coloniala a Frantei. Acesti factori au aruncat Europa in 15 ani de necontenite batalii celebre.
Armata lui Napoleon a obtinut victorii stralucite in urma carora autoritatea imparatului a ajuns pana la granitele Rusiei. Francezii dispuneau de o forta redutabila, nemaivazuta pana atunci. Revolutia crease o armata de ostasi-cetateni inflacarati de idealurile liberte, egalite, fraternite . Napoleon stia cum sa imparta corpurile de...