Libertatea este starea cea mai dorita de om, ea reprezinta granita dintre rai si iad, granita care ne aproprie de Dumnezeu sau de placerea care ne desparte de dragostea divina. Conform Dex-ului, libertatea este posibilitatea de a actiona dupa propria vointa, lipsa a oricarei constrangeri in realizarea dorintelor proprii, in desfasurarea unei actiuni, a unei []Libertatea este starea cea mai dorita de om, ea reprezinta granita dintre rai si iad, granita care ne aproprie de Dumnezeu sau de placerea care ne desparte de dragostea divina. Conform Dex-ului, libertatea este posibilitatea de a actiona dupa propria vointa, lipsa a oricarei constrangeri in realizarea dorintelor proprii, in desfasurarea unei actiuni, a unei activitati etc. Libertatea fara discernamant si despartita de responsabilitate aduce haos in viata noastra.

Din punct de vedere conceptual, libertatea si responsabilitatea se intrepatrund in mod necesar, intrepatrundere care este o buna intalnire intre necesitate si libertate . In alta ordine de idei, fara libertate nu exista responsabilitate si, fara responsabilitate, libertatea risca sa devina anarhie.

Libertatea inseamna raspundere, de aceea marea majoritate a oamenilor se tem de ea.

Fericitul Augustin a intuit caracterul antinomic al libertatii umane cand a spus: Iubeste si fa ce vrei! Dar paradoxul este ca atunci cand omul iubeste cu adevarat, el nu mai face ceea ce vrea, dupa bunul sau plac, ci face ceea ce trebuie, pentru a ramane permanent in arealul tainic al iubirii Divine. Este in esenta ceea ce Insusi Mantuitorul a spus: Cel ce are poruncile Mele si le pazeste, acela este cel care Ma iubeste (Ioan 14, 21).

Trebuie sa invatam sa ne asumam responsabilitatea generata de faptele proprii. Atunci cand gresim, prima reactie este sa dam vina pe altcineva sau pe altceva. Daca fiecare dintre noi am incepe sa devenim mai responsabili chiar si in cele mai mici aspecte ale vietii noastre, ar creste astfel nivelul de responsabilitate al celor din jur, am deveni marturisitori si incepatori ai binelui.

Suntem ispititi adeseori sa vorbim despre libertate...