Cred ca cunoasteti cu totii evanghelia orbului din nastere pe care l-a tamaduit lisus, ungandu-i ochii cu tina si trimitandu-l sa se spele in scaldatoarea Siloa mului (cititi pe larg aceasta evanghelie la loan cap.9). Aceasta evanghelie s-a petrecut la Ierusalim. Lacul Siloamului este in afara de Ierusalim. Ierusalimul este asezat sus pe colina muntelui Sionului, []Cred ca cunoasteti cu totii evanghelia orbului din nastere pe care l-a tamaduit lisus, ungandu-i ochii cu tina si trimitandu-l sa se spele in scaldatoarea Siloa mului (cititi pe larg aceasta evanghelie la loan cap.9).

Aceasta evanghelie s-a petrecut la Ierusalim. Lacul Siloamului este in afara de Ierusalim. Ierusalimul este asezat sus pe colina muntelui Sionului, iar lacul Siloa mului e tocmai jos, in valea Chedron, in sudul Ierusa limului. Din Ierusalim trebuie sa cobori un bun coboras pana ajungi la locul unde a fost lacul Siloamului.

Un grup de vreo douazeci de pelerini plecam pe jos sa cercetam locurile din valea Chedron (in aceasta vreme o parte din pelerini erau dusi in Galileea; acestia n-au vazut Siloamul). E o caldura inabusitoare. Dam mai intai pe la o manastire asezata pe o coasta, si apoi coboram in vale si ne indreptam spre lacul Siloamului.

Intreg drumul e tot piatra si iar piatra. Un nor de pulbere se ridica in urma noastra, ca dupa o turma de oi care merg pe drum. Sarim pe intrecute unii inaintea altora, ca sa lasam praful sa-l inghita cei din urma noastra. Ma gandesc in mine: Doamne, ce putin traim noi in duhul Evangheliei! O mila ma cuprinde cand ma gandesc de alta parte la bietul orb din evanghelie: de cate ori se va fi impiedicat el, sarmanul, in acesti bolovani pana sa ajunga la apa unde il trimisese lisus.

Iata-ne ajunsi in fata lacului Siloamului. Acest lac traieste si azi si are si azi apa ca pe vremea Mantuitoru lui, numai cat apa i s-a mai imputinat. E mai mult o fantana mare decat un lac. Dar locul cu apa nu e la su prafata, ci e in adancul pamantului. Trebuie sa cobori in pamant vreo 30-40 trepte de piatra pana dai de apa. Dam pe pagina dinainte fotografia Siloamului de azi.

Pentru o mai buna orientare si intelegere, in ima gine se vede Siloamul deschis printr-o taietura de sus de la suprafata pamantului pana jos in adancime unde este apa. Treizeci si doi de metri trebuie sa cobori in adancul pamantului de stanca pana dai de apa Siloa mului. Siloamul e azi mai mult o fantana mare. O multime de oameni saraci din partea locului mai ales fete si copii scot mereu apa si o duc la mari departari. Fetele si copiii au un fel de ulcioare mari de...