Noi suntem chemati acum la un examen duhovnicesc. S-au ivit intre noi tendinte separatiste, dezbinatoare. Lucreaza aceste duhuri, dumneavoastra stiti. Cate necazuri avem! In ce stare sufleteasca am fi noi toti, daca intre noi ar fi armonie, unitate si partasie frateasca in aceeasi invatatura! Nu credinta dezbina. Invatatura dezbina! Intai vine invatatura, apoi vine credinta. []Noi suntem chemati acum la un examen duhovnicesc. S-au ivit intre noi tendinte separatiste, dezbinatoare. Lucreaza aceste duhuri, dumneavoastra stiti. Cate necazuri avem! In ce stare sufleteasca am fi noi toti, daca intre noi ar fi armonie, unitate si partasie frateasca in aceeasi invatatura! Nu credinta dezbina. Invatatura dezbina! Intai vine invatatura, apoi vine credinta. Fiecare, dupa cum invata, asa crede. i daca noi am venit in invatatura aceasta, trebuie sa ne formam credinta dupa invatatura aceasta. Cum spune Sfantul Apostol Pavel: Ori ei, ori noi, noi asa am vorbit si voi asa ati crezut . Ei, aceasta credinta care este la fel in toti ne face pe noi sa colaboram, sa lucram uniti. Cine vine si nu se uneste cu duhul, cu grupul, cu unitatea, cu adunarea, cu fratietatea, el face aceasta din pricina ca are o alta invatatura, diferita de a grupului, diferita de a adunarii. i trebuie aici sa opereze. Sa opereze acolo, la radacina invataturii straine care-l dezbina de credinta. i sa corecteze invatatura, pentru ca sa ajunga sa creada la fel.

Noi avem aceeasi invatatura. Am venit in Lucrarea Oastei pe invatatura adusa noua de Parintele Iosif, care a mers in toate calauzit de dogmele si de invataturile Sfintilor Parinti si ale inaintasilor nostri. Rupti de acestea, noi suntem pierduti, oricare dintre noi. Fie ca grupare, fie ca individ. Cine se rupe de invatatura aceasta se rupe de credinta; cine se rupe de credinta se rupe de unitate; cine se rupe de unitate este un om pierdut. Noi avem valoare si putere numai cata vreme stam in unitatea frateasca.

Va rog din toata inima pe fratiile voastre, cei mai tineri, sa ma intelegeti, sa ne intelegeti. Noi am mers pe linia aceasta care ne-a ramas noua respectand cu sfintenie am platit cu sange pentru ca am ramas in invatatura aceasta. Au trecut atatia ani, atatea nopti in care ni s-a cerut, sub amenintarile cele mai cumplite, lepadarea de credinta si renuntarea la Lucrarea aceasta. Dimineata...