Nu exista ispita mai crunta decat sa dai peste un lingusitor (Sf. Ioan Gura de Aur). Nu fi tu insuti un om slugarnic si nu ingadui altora sa se injoseasca in fata ta si sa te linguseasca. Prima este insusirea omului siret si perfid, iar a doua a omului plin de slava desarta si mandrie []Nu exista ispita mai crunta decat sa dai peste un lingusitor (Sf. Ioan Gura de Aur).

Nu fi tu insuti un om slugarnic si nu ingadui altora sa se injoseasca in fata ta si sa te linguseasca. Prima este insusirea omului siret si perfid, iar a doua a omului plin de slava desarta si mandrie (Sf. Ambrozie).

Lingusitorul are miere pe limba si fiere in inima. Cu vorba iti fagaduieste, iar cu fapta pregateste sabia (Sf. Tihon).

Cel ce se flateaza lauda in noi chiar si viciile pe care noi insine nu le incuviintam (Sf. Grigore Teologul).

Omul lingusitor e mai grozav decat orice fiara. Fiara se arata asa cum este, iar lingusitorul, adesea sub chipul smereniei si virtutii, isi ascunde veninul, asa incat e foarte greu sa afli si sa te feresti de marsavia lui (Sf. Ioan Gura de Aur).

Dupa cum un copil mic nu se poate sluji si ingriji singur, ci se uita la mama sa si plange pana i se face mila de el si-l ia la sine, asa nadajduiesc si sufletele credinciose pururea spre Domnul, si zic ca de la El este toata dragostea. Sufletul se hraneste din ceea ce mancam, sau din lumea aceasta, sau din Dumnezeu (Sf. Macarie cel Mare).

Nimic nu este egal cu cel ce se teme de Domnul Aceasta sa o castigam, si pentru a o castiga, sa facem totul; chiar de s-ar cere sa ne dam sufletul, chiar de s-ar cere sa ne dam corpul sa fie imbucatatit, nimic sa nu crutam, totul sa facem spre a capata in noi frica de Dumnezeu, caci numai astfel vom fi mai bogati...