Sunteti convinsi toti ca aceste suflete sunt chemate de Tatal? Sunteti convinsi ca sufletele din adunarile fratiilor voastre au primit chemarea din partea Domnului? Atunci ce ti se cere? Sa porti de grija acelei adunari sa fie hranita la timp. Cuvantul lui Dumnezeu sa fie din belsug propovaduit. Fratii sa vina la adunare fara intrerupere, []Sunteti convinsi toti ca aceste suflete sunt chemate de Tatal? Sunteti convinsi ca sufletele din adunarile fratiilor voastre au primit chemarea din partea Domnului? Atunci ce ti se cere? Sa porti de grija acelei adunari sa fie hranita la timp. Cuvantul lui Dumnezeu sa fie din belsug propovaduit. Fratii sa vina la adunare fara intrerupere, ca avem cuvantul Sfantului Apostol Pavel care spune: Sa nu parasim adunarea, cum au unii obicei . Nu va leneviti cand e vorba de adunare; acolo Il intalniti pe Dumnezeu, acolo Il intalnim pe Hristos.

Toti citim Biblia acasa, dar niciodata n-o intelegem ca in adunare.

Toti ne rugam si acasa, dar niciodata nu-i rugaciunea asa de puternica cum la adunare. In adunare se petrece lucrarea de crestere duhovniceasca. Daca au intrebat iudeii odinioara: Ce sa facem, ca sa savarsim lucrarile lui Dumnezeu? , Mantuitorul le-a raspuns: Lucrarea pe care o cere Dumnezeu este sa credeti in Acela pe care L-a trimis El! Unde auzim noi Cuvantul lui Dumnezeu, daca nu in adunare? Unde se lucreaza credinta noastra, daca nu in adunare?Din gura vorbitorului si pana la inima ta, primitoare sau straina de Dumnezeu, se poate petrece o lucrare sau nu se mai petrece nimic; depinde cum e starea ta: potrivita sau nepotrivita de a primi Cuvantul lui Dumnezeu.

I-am facut mereu atenti pe unii tineri, ca nu-i permis in adunare, fratilor, ca unii sa vorbeasca prin puterea Duhului Sfant si altii sa rada, sa glumeasca, sa bea apa, sa doarma, sa se miste dintr-o parte in alta. Nu e permis in adunarea lui Dumnezeu. Fratele care vorbeste trebuie sprijinit in rugaciune, ca Duhul lui Dumnezeu sa poata lucra prin el. El va trebui sa fie sprijinit pe brate de rugaciu ne, sa poata vesti Cuvantul lui Dumnezeu cum trebuie. titi de ce nu avem frati lucratori cum trebuie? Spune Sfantul Apostol Pavel: Rugati-va pentru mine, ca sa pot vesti Cuvantul Domnului cum trebuie . Noi stim sa judecam pe fratii lucratori ca nu vorbesc asa si asa Dar de cate ori am ingenuncheat sa ne rugam Domnului pentru ei? Ei sunt ingerii Bisericii, prin care Dumnezeu vorbeste; dar daca noi nu-i sprijinim cu rugaciunile noastre, atunci e normal ca de multe ori fratii sunt obositi, sunt poate indispusi, sunt plictisiti sa apara in adunare; cum a zis Filip: Ce sa dam multimii acesteia? N-avem de unde da gloatelor. Nu veti avea niciodata, fratilor, daca nu veti primi binecuvantarea lui Dumnezeu. Vor pleca sufletele flamande din adunare si sa nu va mirati cand unii va vor parasi. Nu te mira ca vei raspunde odata in fata lui Dumnezeu pentru ca nu le-ai dat hrana la vreme, nu te-ai ingrijit de cresterea lor si te-au parasit si au plecat in alte parti, in alte bisericute, unde nu-si gasesc odihna. Dar sa nu uite nimeni dintre acei care ati fost chemati in aceasta Lucrare ca [aceasta] a fost hotararea lui Dumnezeu. Daca era nevoie de voi [in alta parte], acolo va chema Dumnezeu, nu aici. Dar v-a adus aici, in Lucrarea aceasta, v-a dat in grija unora, ca sa va poarte de grija pana va veti insanatosi.

Fratilor lucratori, priviti duhovniceste peste adunarile pe care le aveti, la sanatatea duhovniceasca a fratilor si surorilor noastre. Priviti duhovniceste la felul cum asculta Cuvantul lui Dumnezeu, la felul cum se dezvolta in Cuvantul lui Dumnezeu si atunci sa simtiti bucuria. Caci tu, tata si mama, daca v-a dat Dumnezeu copii, mereu va uitati la ei cum se dezvolta, cum cresc, daca se ingrasa sau slabesc si atunci va creste inima de bucurie. Apoi noi, duhovniceste, trebuie sa facem tot asa: sa facem aceasta cercetare a adunarilor. Ca noi venim la adunare si spunem o predica apoi, daca fratii au primit-o, e bine, daca nu, iar e bine Fratilor dragi, nu merge asa. Puneti-va pe inima Lucrarea lui Dumnezeu, ca veti raspunde pentru ea.

Daca Dumnezeu v-a chemat in aceasta Lucrare, puneti-v-o pe inima si luptati pentru credinta care a fost data sfintilor o data pentru totdeauna. Intaresc cuvantul acesta, fratilor! E timpul de vara, e timpul destul de greu: noptile sunt asa de scurte si noi de multe ori suntem asa de obositi; dar, cu toate acestea, sa nu parasim adunarea, caci pierdem nespus de mult. Azi pierzi o adunare, maine pierzi alta adunare, poimaine pierzi dragostea si de citire, si de auzire a Cuvantul lui Dumnezeu i nu te mira atunci, frate, cand fratii tai te vor inconjura si invinui pe tine, frate lucrator, ca nu ti-ai facut datoria cum trebuie.

Am o nespus de mare durere cand intalnesc cate un frate caruia ii sunt o povara atunci cand trec prin fata lui.

E un frate, prin partile noastre, pe care ani de zile m-am luptat sa-l pot aduce la Dumnezeu. i imi spunea odata: Frate, sa stii, eu cand trec prin satul fratiei tale parca mi se intuneca ochii. i am rugat pe Dumnezeu sa ia din fata mea casa aceasta in care locuiesti, ca nu o mai pot vedea Omul acesta simte o mustrare intotdeauna cand trece prin satul nostru, dar nu s-a oprit niciodata, ca sa stea de vorba cu noi din Cuvantul lui Dumnezeu. Dar totusi era o povara pentru el, caci casa aceea era o mustrare pentru felul lui vinovat de viata, totdeauna [amintindu-i] de cate ori l-am cercetat cu Cuvantul lui Dumnezeu. Totusi noi nu vom da inapoi. Vom starui nespus de mult, asa cum a staruit Dumnezeul si Mantuitorul nostru pentru trezirea si pentru mantuirea sufletelor noastre.

Ne gasim la acest prilej minunat, la aceasta nunta, si as avea un cuvant pentru tinerii nostri, pe care am vrea sa-i vedem mai crescuti, mai plini de dragoste. Ca ei cum am spus si aseara sunt lucratorii de maine.

Am vrea si am dori din toata inima sa faca si ei o slujba de ucenicie, sa fie alaturi de fratii batrani de pe la sate si sa cunoasca fratii, sa cunoasca metodele de lucru cum se lucreaza in adunari. Am vrea sa-i vedem pe tinerii nostri alaturi de fratii batrani intotdeauna. i pe fetele noastre am vrea sa le vedem alaturi de noi in adunari, unde se propovaduieste Cuvantul lui Dumnezeu. Nu va multumiti, dragi tineri, numai sa cantati! Nu va multumiti numai cu atat! Multumiti-va numai atunci cand puteti face o lucrare rodnica pentru Lucrarea Domnului. Voi, tineri dragi, fiti un exemplu. Am mai spus ca tineretul este primavara Lucrarii . i am vrea intr-adevar sa vedem inflorind toate virtutile in viata voastra, tineri dragi. Mirosurile si culorile, si podoaba, si frumusetea pe care trebuie sa le raspanditi in adunarea lui Dumnezeu aveti grija cu totii sa fie mereu proaspete, mereu vii, mereu in clocot. i nu va pot da alt exemplu mai minunat ca pe Timotei, de care v-am spus si mai inainte. Timotei cerceta Scripturile si era tare in Scripturi. Din copilarie cunostea Scripturile, prin grija bunicii sale Lois si a mamei sale Eunice. i Sfantul Pavel era incredintat ca si in el, in Timotei, s-a intemeiat credinta. Poate ca unii dintre voi ati avut sau aveti inca parinti credinciosi (poate ca altii nu aveti parinti credinciosi), inca parintii vostri sunt fratii nostri si sunt in adunarile noastre. Pe fratii mai...