Frate al meu obosit de munca, de sbuciumul, de durerile si rautatile acestei lumi. Tu, care, parasit de puteri, inselat de prieteni, fara de vre-un razim pe lume, ratacind in mijlocul oamenilor ca intr-un adevarat pustiu, te afli acum singur, desnadajduit Te uiti imprejur si nu afli nicaeri mangaiere, nic eri vre-un sprijin. Pamantul se infatiseaza []Frate al meu obosit de munca, de sbuciumul, de durerile si rautatile acestei lumi. Tu, care, parasit de puteri, inselat de prieteni, fara de vre-un razim pe lume, ratacind in mijlocul oamenilor ca intr-un adevarat pustiu, te afli acum singur, desnadajduit Te uiti imprejur si nu afli nicaeri mangaiere, nic eri vre-un sprijin. Pamantul se infatiseaza pentru tine gol de iubire, desert de sperante, nimeni nu ti-a venit in ajutor, nimeni nu a avut pentru tine macar o privire prietenoasa ca sa te mangaie Ai plans, sfasiat de suferinte, si acum, poate, blestemi Blestemi alcatuirea acestei lumi, blestemi oamenii, blestemi viata ta insasi, te blestemi chiar pe tine. Fara de rost iti pare acest univers, (lumea) tu insuti iti pari o faptura netrebnica.

Frate al meu obosit si indurerat, trupul tau este aproape sa-ti fie nimicit. Inainte insa de a-l pierde, esti gata sa-ti pierzi sufletul. i totus incearca inainte de a te prabusi in gol.

Este cineva pe care tu nu il cunosti. Nu il cunosti, fiindca altfel te-ai fi indreptat pana acum spre el, aratandu-i, fara sa te ascunzi, durerile tale si cerandu-i, fara sa te rusinezi, sfat si sprijin. Incearca.

El este om al acestui Pamant. Om ca tine si ca mine. Aceeasi ochi, cari pot sa cuprinda o mare nesfarsita de duioasa iubire sau de durere nemarginita; aceeas inima calda, batand pentru frumusetile acestei lumi sau sfaramandu-se de suferinta pentru suferinta aproapelui; acelas trup, care, ca si al tau, a fost purtat pe drumuri, chinuit de oboseli, ingenunchiat, truditOm, el a trait printre oameni, a cunoscut pe oameni cu toate ale lor. Nu a fost om, nu este om, care sa te poata intelege mai bine, caci nimeni nu a patruns mai bine decat el bietul suflet sbuciumat al oamenilor.

Indreapta-te catre el. Nu te teme ca te va respinge, sau nu te va primi prieteneste. Spune-i tot. Marturiseste-te ca unui bun duhovnic. Vei fi singur numai tu cu el.

Raspunsul lui, sfaturile lui, vor fi pentru tine o uimire si o alinare. Nimeni dintre oameni nu ti-a vorbit vreodata astfel. Nici n-ai auzit vreodata despre vreun om care ar putea vorbi astfel. Nici nu ti-ai inchipuit ca vreun om ar putea...